در تقویم رسمی کشورمان از ۲۶ آذرماه بهعنوان روز حملونقل و رانندگان یاد شده است. به همین مناسبت، صادق فرخی مدیر خدمات عمومی و امور رفاهی، مجید فرجی سرپرست ترابری و تعمیرگاه بنزینی و سید علیاکبر مرتضوی کارشناس ترابری، ضمن حضور در برنامه رادیوفولاد به سؤالات مجری این برنامه پاسخ دادند.
کیوسک خبر ـ در تاریخ تحولات صنعت حملونقل کشورمان روزها و ایام سرنوشتسازی بودهاند که نقشی تعیینکننده در شکلگیری و انسجام شبکه حملونقل کشور داشتهاند. ۲۶ آذر سال ۱۳۶۲ در زمره چنین ایامی است که با صدور فرمان امام راحل (ره) در آن سال نقطه عطفی شد جهت پایهگذاری روزی با نام روز حملونقل در تقویم جمهوری اسلامی ایران. اساساً حملونقل یکی از ارکان اساسی هر جامعه است و شامل انواع مختلفی از وسایل نقلیه است. حملونقل همچنین نقش مهمی در رفتوآمد صنعتی بر عهده دارد که یکی از مهمترین ارکان جوامع درحالتوسعه است.
در مورد برنامههای روز حملونقل که از طرف واحد خدمات عمومی و امور رفاهی برگزار میشود توضیح دهید.
سالانه به مناسبت روز حملونقل، همایشی از طرف شرکت فولاد مبارکه بهمنظور بزرگداشت تلاشها و خدمات افرادی که در صنعت حملونقل فعالیت میکنند، برگزار میگردد. این روز فرصتی است تا از تلاشهای رانندگان عزیز و پشتیبانی خانواده ایشان در زندگی روزمره و توسعه صنعتی و اقتصادی کشور قدردانی کنیم.
در برنامههای برگزارشده در این روز به معرفی دستاوردها و چالشهای این صنعت میپردازیم که در این راستا میتوان به تبیین اهمیت ایمنی در حملونقل و نیاز به بهبود زیرساختها و خدمات در حوزه حملونقل اشاره کرد.
در حوزه ایمنی ترابری چه اقداماتی انجام شده است؟
یکی از مهمترین عوامل موفقیت در ترابری فولاد مبارکه تمرکز بر آموزش در چند حوزه مختلف بوده است. آموزش و بازآموزی قوانین و مقررات راهنمایی رانندگی، تحلیل حوادث با کمک حوزههای تخصصی مثل پلیسراه و پلیسراهور و سازمان حملونقل، آموزش در حوزه خانوادهها، آموزش تعادل کار و زندگی از جمله دورههایی است که بهصورت روتین و فصلی برگزار و اثربخشی آن رصد میشود. حتی همایشها و دورهمیهایی مثل روز ۲۶ آذرماه با رویکرد آموزش اجرا میشود و با استقبال همکاران، فرهنگ آموزش نتایج خوبی داشته است. در این خصوص، از آموزش و تجربه دستاندرکاران مخصوصاً حوزه پلیسراه و پلیسراهور استفاده کردهایم، آموزشهای ماهیانه و جلسات سهدقیقهای داشتهایم، آموزشهای ایمنی برگزار کردهایم و بازدیدها و نظارتهای فنی هم تکمیلکننده این پازل بودهاند. در هر سال بیش از ۴۰۰۰ بازدید فنی انجام میشود و پس از ارزیابی فنی تجهیزات ناوگان توسط متخصصان در حوزههای مختلف، در نهایت مغایرتها پیگیری و اصلاح میشود.
در خصوص فعالیتهای ترابری و تعمیرگاه بنزینی توضیح دهید.
مجید فرجی، سرپرست ترابری و تعمیرگاه بنزینی:
ضمن عرض تبریک به مناسبت روز حملونقل به کلیه همکاران و زحمتکشان، در این خصوص باید گفت ترابری و تعمیرگاه بنزینی شرکت فولاد مبارکه با انعقاد قرارداد در سه پروژه فعالیت میکند:
ترابری سنگین:
ترابری سنگین شرکت فولاد مبارکه درمجموع رفتوآمد بیش از ۲۰ هزار نفر از کارکنان پیمانکار و شرکت فولاد مبارکه را در سه بخش شیفت، روزکار و نوبتکار بر عهده دارد. ناوگان ترابری شرکت فولاد مبارکه عنوان بزرگترین ناوگان حملونقل صنعتی در ایران و منطقه است.
علاوه بر موارد ذکرشده، انجام سرویسهای ورزشی، مأموریتها و تشریفات، دیسپاچری داخلی و پشتیبانی از تعمیرات هفتگی نواحی و سرویسدهی در حوزه مسئولیتهای اجتماعی به سازمانهای بیرونی و مردم شریف استان از دیگر فعالیتهای ترابری سنگین شرکت فولاد مبارکه است.
ترابری سبک:
ترابری سبک شرکت فولاد مبارکه نیز با بهرهگیری از انواع خودرو سواری و وانت وظیفه سرویسدهی درونسازمانی و برونسازمانی همکاران را بر عهده دارد علاوه بر آن حوزه فعالیتهای ترابری سبک شامل این موارد نیز میشود: ۱-رفتوآمد سرپرستان، رؤسا و مدیران؛ ۲-انجام مأموریتهای درون استانی؛ ۳-انجام مأموریتهای بروناستانی؛ ۴-رفتوآمد اساتید آموزش و سایر میهمانان سازمان؛ ۵-انجام سرویسها دیسپاچری داخلی نواحی؛ ۶-وانتهای در اختیار نواحی تولیدی و پشتیبانی؛ ۷-سرویسدهی در زمان تعمیرات دورهای سالانه.
تعمیرگاه بنزینی:
تأمین انواع خودروهای سواری و وانت بدون راننده و تحویل آن به کارکنان واحدهای شرکت بنابر مجوزهای کمیته خودرو و بهکارگیری رانندگان ماهر و آموزشدیده در اختیار حوزه مدیرعامل، معاونان و تشریفات بخشی از فعالیتهای اصلی پروژه تعمیرگاه بنزینی است. در خصوص دیگر فعالیتهایی که در این پروژه به آن پرداخته میشود میتوان به پشتیبانی کامل از تعمیرات خودروهای بدون راننده در کارگاه تعمیراتی اشاره کرد که انواع خودروهای گروه سایپا، ایرانخودرو، پارسخودرو و سایر خودروهای تشریفاتی را دربرمیگیرد.
در خصوص رفتوآمد صنعتی توضیح دهید.
سید علیاکبر مرتضوی کارشناس ترابری:
رفتوآمد صنعتی که بخشی از فرایند حملونقل بهحساب میآید یکی از ارکان کلیدی در زنجیره تولید است و تأثیر زیادی بر کارایی و بهرهوری کارخانه یا واحد تولیدی دارد. برخی از جنبههای مهم در این حوزه عبارتاند از:
۱-اهمیت رفتوآمد صنعتی:
کاهش هزینهها: مدیریت بهینه رفتوآمد میتواند به کاهش هزینههای حملونقل کمک کند.
افزایش بهرهوری: با بهبود فرایندهای جابهجایی و رفتوآمد، با صرف کمترین استهلاک و هزینه، کارایی افزایش مییابد.
تضمین کیفیت: با خروج از فاز سنتی و گرایش به سمت استفاده از نرمافزارهای بهروز، کیفیت خدمات نیز بهبود مییابد.
۲-انواع رفتوآمد صنعتی:
رفتوآمد داخلی: شامل دیسپاچری و ترددهای درونسازمانی است.
رفتوآمدهای خارج از سازمان: شامل جابهجایی افراد از منزل به محل کار و برعکس و همچنین مأموریتهای درون و بروناستانی است.
۳-چالشها و راهکارها:
چالشها: مشکلاتی از قبیل ترافیک، تأخیر در انتقال افراد، هزینههای بالای حملونقل میتواند بر رفتوآمد صنعتی تأثیرگذار باشد.
راهکارها: استفاده از فناوریهای نوین مانند سیستمهای مدیریت حملونقل (TMS) و نرمافزارهای برنامهریزی میتواند به بهبود فرایند کمک کند.
۴-تأثیر بر محیطزیست:
رفتوآمد صنعتی میتواند تأثیرات منفی بر محیطزیست داشته باشد، به همین دلیل بسیاری از شرکتها به دنبال راهکارهای پایدارتر، مانند استفاده از وسایل حملونقل عمومی از قبیل مترو و وسایل نقلیه برقی و یا بهینهسازی مسیرها برای کاهش مصرف سوخت هستند. بهطور مشخص، شرکت فولاد مبارکه علاوهبر اعلام آمادگی و سرمایهگذاری در طرح احداث متروی شهرستان از دیرباز، برای جابهجایی همکاران از ناوگان ترابری بهروز استفاده میکند و انجام معاینات فنی و سالمسازی این ناوگان را دائماً در دستور کار دارد.
۵-آینده رفتوآمد صنعتی:
با پیشرفت فناوریهایی مانند اتوماسیون و اینترنت اشیا، (IOT)، رفتوآمد صنعتی در آینده به سمت بهبود کارایی و کاهش هزینهها پیش میرود. همچنین استفاده از دادههای بزرگ (Big Data) برای تحلیل و بهینهسازی فرایندها میتواند به تصمیمگیریهای بهتر کمک کند.