رئیس سازمان غذا و دارو با بیان اینکه مشکل کمبود آنتی بیوتیک تا اواخر هفته رفع می شود، تحریم ها را علت برخی کمبودهای دارویی دانست.
به گزارش کیوسک خبر، حیدر محمدی، در حاشیه نشست کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در مورد کمبود دارو و سرم، گفت: طی چند هفته گذشته با کمبودهایی در رابطه با آنتی بیوتیک های خوراکی مواجه شدیم و وضعیت بحرانی شد، البته مواد اولیه به وفور در کشور داشتیم اما تولید انجام نشد زیرا سیستم رگولاتوری و صنعت پیش بینی افزایش نیاز را نمیکرد البته در حال حاضر تولید آنتی بیوتیک سه شیفت در حال انجام است.
وی افزود: برای رفع کمبودهای به واردات روی آوردیم و در مرحله اول حدود یک میلیون آنتی بیوتیک خوراکی یعنی حدود ۵۰ تن و در اواخر هفته نیز ۶ میلیون و ۸۰۰ هزار عدد وارد و مشکل آنتی بیوتیک تا اواخر هفته رفع خواهد شد.
محمدی ادامه داد: مشکل کمبود شربتهای سرماخوردگی، استامینوفن، ایبوپروفن و دیفن هیدرامین به عنوان داروهای حمایتی حل شد و نیازی به واردات دیده نشد البته برخی از شهرها به صورت مقطعی با کمبود مواجه هستند که ستاد رصد تأمین به فوریت و ۲۴ ساعته نسبت به ارسال دارو به این مناطق اقدام خواهد کرد.
رئیس سازمان غذا و دارو با بیان اینکه تولید سرم به اندازه نیاز نیست، تصریح کرد: بعد از کرونا و اواخر سال ۱۴۰۰ میزان نیاز سرم از تولید پیشی گرفت و ماهانه حدود یک و نیم تا ۲ میلیون بیش از تولید نیاز داشتیم بر همین اساس از شهریورماه شروع به واردات سرم کردیم و تنها دو تا سه استان مشکل کمبود سرم دارند که در حال رفع مشکل آنها از طریق شرکتهای پخش هستیم و استانهایی که مازاد سرم دارند جابجاییها را به استانیهایی که کمبود دارند انجام میدهند.
محمدی در مورد کمبود داروهای بیهوشی، گفت: چون تولید کننده داخلی نداشتیم واردات را نامحدود کردیم تا مشکل بازار رفع شود؛ طی چند روز اخیر بیش از ۵۰۰ هزار داروی بیهوشی در مراکز درمانی سراسر کشور توزیع شد تا اتاقهای عمل با مشکل مواجه نشوند و سایر اقلامی که کمبودهای آنها بالا نیست را از طریق جلسات بازخوانی در ستاد رصد تأمین حل میکنیم؛ برخی از داروها به دلیل زیان ده بودن قیمت گذاری شدند البته در رابطه با برخی نیز با مشکل مواد اولیه مواجه بودیم که اجازه واردات مواد اولیه به فوریت از طریق کشورهای همسایه صادر شد همچنین کمبود برخی داروهایی که مشکل تأمین جهانی داشتند باید از طریق سیاست خارجه حل شود.
رئیس سازمان غذا و دارو یادآور شد: برخی کشورها به دلیل تحریم به ما دارو نمیدهند و چندین قلم از کمبودها مربوط به مسئله تحریم است که تأمین آنها زمان بر بوده و نیاز به مذاکرات بین المللی داریم البته سایر اقلام وضعیت خوبی دارد و تلاش خواهیم کرد که بخش اساسی کمبودها را یک تا دو هفته آینده رفع و کمبودهایی که بحرانی نیست را طی یک تا دو ماه آینده رفع خواهیم کرد تا آرامش به بازار دارویی برگردد.
وی با بیان اینکه مشکل کمبود سرم به صورت پایدار زمانی حل خواهد شد که تولیدکنندگان به خط شوند، گفت: میزان تولید سرم توسط شرکتهای تولیدکننده طی هفتههای آینده یک و نیم میلیون اضافه خواهد شد و در واقع تولید سرم به ۱۵ و نیم میلیون عدد میرسد و پس از گذشت یک ماه نیز یک میلیون عدد دیگر افزایش مییابد و طی سه ماه میتوان واردات را متوقف کرد.
به گزارش کیوسک خبر به نقل از مهر، محمدی ادامه داد: شرکت داروسازی در تبریز در حال آماده سازی تولید سرم بوده و چنانچه تستهای تاییدیه آن صادر شود تا دو ماه آینده سرمهای تولیدی به بازار ارائه خواهد شد به گونهای اگر با وضعیت بحرانی در کشور مواجه نشویم تا پایان سال امکان صادرات سرم را خواهیم داشت.
رئیس سازمان غذا و دارو افزود: در حال رفع مشکل سرم از طریق واردات هستیم و در هفته ۵۰۰ هزار برای رفع نیاز کشور وارد میکنیم و پس از آن هم با تولید نیازها را رفع خواهیم کرد.
وی در مورد همکاری وزارت صمت با وزارت بهداشت برای رفع کمبودهای دارویی، گفت: صنعت دارویی صنعتی حیاتی و بسیار با اهمیت است و همه دنیا دارو را به عنوان صنعتی امنیتی میبینند زیرا با امنیت و سلامت مردم مرتبط است؛ در سال ۱۴۰۰ بیش از ۹۸ درصد از داروی مورد نیازمان را تولید کردیم و امیدواریم در سال جاری این میزان افزایش یابد؛ به تدریج در حال محدود کردن واردات هستیم و به حمایت وزارت صمت برای واردات تجهیزات ساخت دارو نیاز داریم؛ آب سازها و هواسازها را خودمان تولید میکنیم و به واردات محدود نیستیم البته در مورد دستگاهها پرس قرص هنوز به تولید انبوه نرسیدیم و نیاز است از تولیدکننده برای تأمین این دستگاهها حمایت شود.
محمدی یادآور شد: بعد از اجرای طرح دارویاری با افزایش قیمتها مواجه شدیم از این رو نیاز است سایر دستگاهها از جمله بانک مرکزی برای تأمین تسهیلات به ما کمک کند همچنین سازمان برنامه و بودجه تأمین اعتبارات مورد نیاز وزارت بهداشت و سازمانهای بیمه گر را در دستور کار قرار دهد تا زنجیره بتواند به درستی وظیفه خود را انجام دهد.