نرخ ارز در هر کشوری تحت تاثیر عوامل متعددی قرار میگیرد. این عوامل شامل تقاضای ارز، قیمت سکه، شوکهای سیاسی بینالمللی، قیمت طلا و سیاستهای اقتصادی دولت و بانک مرکزی است. در این مقاله، به بررسی این عوامل و تاثیر آنها بر نرخ ارز پرداختهایم.
در پایان هر سال، تقاضای بالایی برای ارز وجود دارد که باعث افزایش نرخ ارز میشود. با گذشت زمان و کاهش تقاضا در سال جدید، نرخ ارز نیز کاهش مییابد. افزایش قیمت سکه نیز باعث افزایش نرخ ارز میشود. شوکهای سیاسی بینالمللی نیز میتوانند نرخ ارز را تحت تاثیر قرار دهند. با کاهش تنشهای سیاسی، نرخ ارز نیز کاهش مییابد. برخی از برنامههای دولتی مانند تامین ارزهای مورد نیاز کالاهای اساسی نیز در کاهش قیمت ارز اثرگذار است.
در مقطعی، نرخ دلار ۷۰ هزار تومانی در بازار اعلام شد اما به دلیل عدم وجود خریدار واقعی، قیمت ارز کاهش یافت. طلا که از نرخ جهانی برخوردار است، باعث ثبات در نرخ ارز میشود. بنابراین، بانک مرکزی باید از ابزارهای پولی که باعث ایجاد نوسان در ارزش پول ملی میشود، پرهیز کند.
مهمترین پشتوانه ارزش پول ملی کشورها، طلای آنها است. ثبات در قیمت طلا میتواند باعث تثبیت قیمت و ارزش پول ملی شود. کاهش تنشهای سیاسی – منطقهای بر اقتصاد همه کشورها اثرگذار است. علاوه براین، یکی از مهمترین اقدامات برای حفظ ارزش پول ملی، برخورداری از مناسبات اقتصادی با اکثر کشورها است. در نهایت، وقتی که ثبات اقتصادی در سطح کلان برقرار باشد، بازارهای فرعی نیز تحت تاثیر قرار میگیرد. در طرف دیگر نیز باید سیاستها به نحوی باشد که بتوان با استفاده از آنها ثبات برقرار کرد. به عبارت دیگر در سیاستهای اقتصادی دولت و بانک مرکزی، اولویت باید بازار باشد.
نویسنده: طاهره نطقی طاهری
https://www.kioskekhabar.ir/?p=229314