مجمع عمومی سالانۀ شرکت گروه مپنا، روز پنجشنبه دهم مهر ماه ۹۹ در سالن حکمت کتابخانه ملی برگزار شد و در آن، سود خالص تلفیقی گروه مپنا در سال ۱۳۹۸، معادل ۸۲۰۲۳ میلیارد ریال عنوان شد که نشان دهندۀ رشد ۵۲ درصدی نسبت به سال پیش از آن است. بنا به آنچه در گزارش فعالیت هیأت مدیره به مجمع عمومی ارائه شد، سود شرکت اصلی مپنا در سال ۱۳۹۸ به ۱۸۹۱۳ میلیارد ریال بالغ شده است.
گزارش عملکرد سال ۱۳۹۸
در مجمع عمومی عادی سالانه صاحبان سهام گروه مپنا، آقایان عباس علیآبادی، رئیس هیئت مدیره و مدیرعامل گروه مپنا به عنوان رئیس مجمع، امیرعباس علاقهبندان به نمایندگی از شرکت سرمایهگذاری صنایع آب و برق صبا به عنوان ناظر اول، جعفر جولا به نمایندگی از شرکت مدیریت سرمایه کرامت به عنوان ناظر دوم، محسن میرزایی معاون اقتصادی مالی گروه مپنا به عنوان دبیر جلسه، و نیز حسابرس قانونی و نمایندۀ سازمان بورس و …حضور داشتند.
پیش از همه با نمایش مستندی تصویری، دستاوردهای گروه مپنا در سال ۱۳۹۸ در حوزههای مختلف کسب و کار به نمایش درآمد و گزارشی از فعالیتهای هیأت مدیره برای سال مالی منتهی به ۳۱ فروردین ۱۳۹۹ ارائه شد. پس از اشاره به چالشهای متعدد و جدی فراروی کسب و کار این بنگاه اقتصادی در دورۀ کنونی، تلاشهای مدیران گروه برای پیشبینی صحیح مسیر تحولات پیرامونی در سطوح داخلی و بینالمللی و طراحی راهبردهایی پویا به منظور پاسخگویی به نیازهای محیطی و غلبه بر مشکلات متعدد پیشرو به تصویر کشیده شد. همچنین رویکردها و راهبردهای اقتصادی و تولیدی این گروه در سال گذشته و چشمانداز فعالیتهای مپنا در آینده برای حاضران تشریح شد.
مرور چالشها و راهبردها
دکتر علیآبادی به تفصیل، چالشهای پیشروی مپنا را به ویژه در شرایط پس از شیوع بیماری کرونا برشمرد و به تشریح راهبردهای گروه جهت فائق آمدن بر این چالشها پرداخت.
مدیرعامل گروه مپنا با اشاره به گزارش مجمع جهانی اقتصاد در سال ۲۰۱۸، ده موضوع شامل امنیت غذایی، رشد نامتوازن اقتصادی، مراقبتهای بهداشتی، بحران تامین مالی، سرمایهگذاریهای بلندمدت، بیکاری، تغییرات اقلیمی، برابری جنسیتی، تجارت جهانی و تاثیرات اینترنت بر زندگی افراد را به عنوان مهمترین چالشهای پیش روی بشر از دیدگاه این مجمع اقتصادی اعلام کرد.
وی گفت: مجمع جهانی اقتصاد برای عبور از این چالشها و مدیریت ریسک، راهبردهایی را ارائه کرده که البته این راهکارها عمومی بوده و روشن است که هر کشور به اقتضای شرایط و ظرفیتهای خود لازم است روشهای بومی را برای عبور از عبور از این بحرانها و چالشها برگزیند. وی برخی از این راهبردها را “تلاش برای بازگرداندن رابطه مستقیم بین رشد اقتصادی و بهبود استانداردهای زندگی همه بخشهای جامعه به جای شکاف طبقاتی، کاهش تاثیر مستقیم رشد اقتصادی بر نابودی زیست محیطی و استفاده از تمامی پتانسیلهای جامعه و نه فقط بخشی از آن برای حل مشکلات و مقابله با چالشها” دانست.
وی افزود: در سال ۲۰۱۸ هیچ پیشبینی عالمانهای از بروز پدیده استثنایی کووید ۱۹ وجود نداشت و این چالشها متناسب با روندهای جاری بوده است، اما پدیده نوظهور کرونا تأثیر ژرفی بر همه روندها گذاشت و معادلات پیشین را برهم زد. اگرچه با این وجود بیشتر چالشهای توصیف شده هنوز یا پابرجا هستند ولی شکل، دلایل و شدت آنها به وضوح تحت تاثیر این بحران قرار گرفته است. به عنوان مثال فضای کسب و کار در جهان در نتیجه این پدیده به طور جدی متاثر شده است، به نحوی که بنگاههای بزرگی مانند GE و زیمنس و … مجبور به تغییر ساختار و استراتژی شدهاند.
دکتر علیآبادی با اشاره به وضعیت ارزش سهام این شرکتها گفت: چنانچه سرعت و الگوی بهسازی ارزش سهام را الگوی بهسازی V ، L و U در نظر بگیریم، ارزش سهام GE مطابق الگوی L و ارزش سهام شرکتهای زیمنس، اپل و گوگل رفتاری مطابق الگوی V داشتهاند.
مدیرعامل گروه مپنا با اشاره به اثرات کووید ۱۹ بر اقتصاد جهان گفت: علت پیروی اپل و گوگل، نوع کسب و کار آنها مبتنی بر ICT و B2C بوده که اتفاقاً به رشد سریع آنها در پیشبینی گزارش WEF در سال ۲۰۱۸ اشاره شده است. پدیده کرونا نیز بر این کسب و کارها به واسطه بروز پدیدههای دورکاری در طولانی مدت و میان مدت تاثیر مثبت داشته است، اگرچه در ابتدا اثر منفی نشان داده است. در این ارتباط شرکت زیمنس بلافاصله با تغییر ساختار و جدا کردن بخش برق و بهداشت با دو الگوی متفاوت و تمرکز بر ICT، صنایع دیجیتال و اقداماتی دیگر تاکنون، الگویV را در رفتار سهام خود رقم زده است.
وی در ادامه گفت: دقت بیشتر در دلایل این نوع رفتار نشان میدهد که سهم قابل توجهی از این رفتار به دلیل حمایتی است که توسط سهامداران در این باره صورت گرفته است که البته جای بررسی دارد. حال چنانچه به گزارش WEF در سال ۲۰۲۰ و پس از وقوع پدیده کرونا توجه کنیم، تفاوتهایی بعضا متناقض با گزارش سال ۲۰۱۸ پیدا میکنیم در این گزارش کرونا مهمترین ابرچالش جهان از زمان جنگ جهانی دوم معرفی شده است و اعلام میشود که امروز چندین ماه مبارزه و پیشگیری از این بحران منجر به افزایش هزینههای دولتها، شرکتها و کاهش فعالیتهای اقتصادی شده است و چشمانداز اقتصادی جهانی مبهم است.
دکتر علیآبادی با طرح سوالاتی در این موضوع گفت: آیا این بحران در یک سال آینده حل میشود یا چند سال به درازا خواهد کشید؟ چه زمانی یک درمان قطعی برای این ویروس میتوان یافت؟ آیا ممکن است این ویروس جهش یابد و یا ممکن است ضعیف شود؟ وی افزود: همه پاسخها در هالهای از ابهام است و نمیتوان پاسخ دقیقی به آنها داد ولی آنچه که قطعیت دارد شکلگیری تنوعی از ریسکها است.
مدیرعامل گروه مپنا خاطرنشان کرد: ریسک به معنی در معرض خطر قرار گرفتن است که در اقتصاد و کسب و کار اهمیت جدی دارد. ریسکها را میتوان به دو دسته کلی ریسکهای تجاری و غیرتجاری تقسیم کرد. ریسکهای تجاری به بازار محصولات و خدمات بستگی دارد و میتواند با شناسایی فرصتهای کارآفرینانه به نوآوریهای تکنولوژیکی، خدمات و محصولات جدید و ورود به بازارهای تازه کمک کند اما ریسکهای غیر تجاری شامل تغییرات در محیط های اقتصادی یا سیاسی، زیست محیطی و بهداشتی مانند کویید ۱۹ است. وی گفت: بیماری کرونا به عنوان یک ریسک تجاری بر افزایش ریسکهای تجاری موثر بوده است و میتواند به ایجاد فرصتهای کسب و کاری جدید و یا تهدید بیشتر منجر شود.
وی گفت: در گزارشی جدید مجمع جهانی اقتصاد ناشی از کوبید ۱۹، سی و یک ریسک جهانی شناسایی شده که به پنج دسته کلی شامل ریسکهای اقتصادی، ریسکهای اجتماعی، ریسکهای ژئوپلیتیک، ریسکهای فناورانه و ریسکهای زیست محیطی قابل تقسیم هستند. وی افزود: بررسی و تحلیل این ریسکها و میزان اهمیت آنها در جوامع و در بنگاهها نشان میدهد که زندگی در جهان پسا کرونا متفاوت خواهد بود و بقا و رشد بنگاهها به ویژه در این فضای جدید نقشه و ساز و کار خود را طلب میکند. حال این مسئله برای گروه مپنا که علاوه بر ریسکهای جهانی در معرض سایر ریسکهای جهانی در معرض سایر ریسکهای اختصاصی و استثنایی مانند تحریمها تحمیل شده به کشورمان است موضوع اهمیتی دوچندان پیدا میکند.
دکتر علیآبادی تصریح کرد: مپنا باید خود را به سرعت با شرایط دنیای جدید وفق داده و خود را آماده تحولات عظیم نماید. به کارگیری روشهای عالمانه و دقیق و استفاده از ابزارهای مدرن امری لازم و اجتنابناپذیر است. هر چند تجربه نشان داده است که راهبردهای اتخاذ شده در یک دهه گذشته دقیق و هنوز قابل اتکا است اما مپنا در آستانه ورود به عصر تازهای است و باید متناسب با آن خود را باز تنظیم نماید. مپنا باید با تعریف کسب و کارها، بازارها و پروژههای جدید، مسیر آینده خود را هموار سازد. در این مسیر مپنا باید از استراتژیهای مناسب مدیریت ریسک بهره برده و با کاهش ریسک به واسطه انتقال آن، بنگاه را از گزندهای احتمالی دور نگه دارد. اکنون اگر استراتژیهای مدیریت ریسک را ۴ الگوی اجتناب از ریسک، کاهش ریسک، انتقال ریسک و پذیرش ریسک در نظر بگیریم، لازم است که برخی از کسب و کارها را رها کنیم، در برخی از کسب و کارها شریک بگیریم، در برخی از کسب و کارهای جدید مشارکت کنیم و بالاخره در برخی از کسب و کارهای تازه رأسا ورود نماییم.
وی تاکید کرد: بدون تردید هر یک از این چهار اقدام لازم است با مطالعه جامع محیط و شناخت دقیق ظرفیتهای مپنا و بر اساس تحلیلهای عالمانه باشد تا ضمن مراقبت از بحرانهای آتی، انعطاف لازم برای تبدیل تهدیدات به فرصت را داشته باشد. به عنوان نمونه با توجه به ریسکهای فراوانی که تحریمها به ویژه برای کشور ما فراهم ساخته است اتخاذ استراتژی حداکثری در ساخت داخل موجب شد تا علاوه بر کاهش ریسکهای تامین کالا و نیز کاهش قیمت تمام شده، در درازمدت ریسکهای انتقال ارز را به طرز قابل توجهی کاهش دهد و به طور موثر موجب توسعه اشتغال در کشور شود.
دکتر علیآبادی افزود: راهبردهای دیگری مانند بهبود مداوم کسب و کارهای موجود مانند برق، نفت و گاز، حمل و نقل ریلی و …مانند ارتقاء تجهیزات قبلی و ارائه نسلهای جدید از محصولات نیز جزء الزامی برنامههای گروه مپنا بوده که با توجه به بازارها و مشتریان جدید می توانند مسیر توسعهای خودشان را طی کنند، ولی توسعه و رشد کسب و کارهای جدید مانند کسب و کار پزشکی، ICT، برقی سازی، هوشمندسازی و …، پیشرانههای کسب و کاری آینده گروه خواهند بود و در ذیل این کسب و کار های جدید، برخی از فعالیتهای صورت گرفته در موضوع ماهواره، سایبر فیزیک، IIOT، ارتباطات، اینترنت، باتری، خودرو برقی، خودروهای هوشمند و متصل، ایستگاههای شارژ، اتوبوس برقی و …میتوانند با شتاب بیشتری در جهت تولید ثروت حرکت کرده و نهایتاً گروه مپنا را در زمره شرکتهای مدرن با پورتفولیو مناسب و بسیار سود قرار دهد، بنابراین متنوع سازی پورتفو و چابک سازی بنگاه از راهبردهای اصلی گروه مپنا در شرایط پس کرونا است.
وی با اشاره به اقدامات گروه مپنا در زمینه طراحی و نمونه سازی نیمه صنعتی انواع خودرو برقی سازی شده و طراحی و ساخت انواع زیرساخت شارژ خودرو، اتوبوس و موتورسیکلت خاطرنشان کرد: موضوع دیگر تغییر مدلهای کسب و کاری از B2G به B2B و به B2C است. این مهم مدتها است که در دست اقدام قرار دارد. تجربه کرونا منجر به ورود گروه مپنا به ساخت ماسکهای پزشکی و دستگاه اکسیژن ساز بیمارستانی شد که البته این موضوع در این مرحله بیشتر در راستای مسئولیتهای اجتماعی گروه مپنا آغاز شد، با این حال بسیار امیدواریم که در ادامه سود مناسبی را برای این گروه فراهم آورده و باز هم مپنا را یک قدم به کسب و کار B2C نزدیک نماید.
مدیرعامل گروه مپنا افزود: در دوران کرونا مپنا در حوزه پزشکی بیش از دویست هزار سی تی اسکن تشخیصی برای بیماران مشکوک به کرونا در مراکز مختلف انجام داده است، همچنین فعالیتهای تولیدی و بازرگانی دیگری نیز در این بخش صورت گرفته است؛ از جمله “نزدیک به سه میلیون و ۴۵۰ هزار عدد ماسک تأمین یا با دستگاههای ماسک زنی مپنا تولید شده است، بیش از ۳۰ هزار لیتر محلول دست و سطح خریداری و برای همکاران مپنا توزیع شده است، ۸۰ دستگاه اکسیژن ساز خانگی با ظرفیت ۱۰ لیتر تولید و صادر شده است، یک نمونه دستگاه اکسیژن ساز بیمارستانی بزرگ ساخته شده است و به زودی در سبد محصولات مپنا به مشتریان عرضه خواهد شد. موارد مطروحه در مورد فعالیتهای گروه مپنا در حوزه پزشکی در شرایط اخیر برگرفته از استراتژی مسئولیت اجتماعی کسب و کار گروه است که شرکتهایی مانند زیمنس نیز از فرصت کرونا برای اتخاذ این استراتژی استفاده بهینه کردهاند.
مصوبات مجمع
متعاقب ارائۀ گزارش عملکرد هیأت مدیره، حسابرس مستقل و بازرس قانونی به بیان بخشهایی از گزارش تفصیلی خود دربارۀ صورتهای مالی شرکت مپنا پرداخت. پس از پاسخ رئیس مجمع و دبیر جلسه به موارد مطرح شده در گزارش حسابرس، مجمع در خصوص مواردی چند به بحث و اتخاذ تصمیم پرداخت.
“تقسیم سود ۱۴۰ ریالی به هر سهم، انتخاب موسسۀ حسابرسی “مفید راهبر” به عنوان حسابرس مستقل و بازرس قانونی اصلی و “موسسه رهین” به عنوان بازرس علی البدل، انتخاب “روزنامه دنیای اقتصاد“ به عنوان روزنامه رسمی شرکت مپنا، تعیین پاداش اعضای هیات مدیره و نیز تصویب اهدای مبلغ ده میلیارد ریال جهت مشارکت در امور عام المنفعه دستورهای کاری بعدی این رویداد بود که با تأیید اکثریت سهامداران همراه شد.
مجمع عمومی عادی سالیانه صاحبان سهام گروه مپنا پس از استماع گزارش هیأت مدیره و بازرس قانونی، صورتهای مالی و ترازنامۀ شرکت برای سال مالی منتهی به پایان فروردین ۱۳۹۹ را به تصویب رساند. آقایان دکتر علیآبادی و میرزایی پس از پایان رسمی این نشست، به گفتگو با سهامداران و شفافسازیِ موضوعات طرح شده از سوی حسابرس مستقل و بازرس قانونی ادامه دادند و زمان قابل توجهی را به پاسخگویی به پرسشهای سهامداران در زمینههای گوناگون اختصاص دادند.
https://www.kioskekhabar.ir/?p=38836