داود سوری-اقتصاددان
در مورد حذف چهار صفر از پول ملی که کلیات آن در مجلس شورای اسلامی تصویب شد،باید اظهار داشت این اقدام باید آخرین گام از یکسری اصلاحات باشد، یعنی پیش از آن باید اقداماتی صورت بگیرد، ذهنیتها تغییر کند و در انتها برای نشان دادن این تغییرات به سمت حذف صفر از پول ملی یا تغییر نام واحد پول حرکت کنیم، وگرنه نمیتوان آن را بعنوان گام اصلی دانست.
مشکل اصلی ما ریال نیست، بلکه استفاده نامرتبط، بیحد و حصر دولت از ریال بود و تا زمانیکه آن سیستم برقرار باشد تغییر نام واحد پول ملی هیچ تاثیری نخواهد داشت. تا زمانی که عملکرد دولت در استفاده از منابع بانکی یا انحصار در چاپ پول تغییر نکند، فرق نمیکند پول ما ریال یا تومان داشته باشیم.
اگر بانک مرکزی مستقل بود و اجازه نمیداد به حقوقش تجاوز شود تا حدودی برخی مشکلات برطرف میشد اما نبود این استقلال و سیستم تصمیمگیری در ناظر پولی، باعث شد این وضعیت حاکم باشد و شاهدیم منابع بانک مرکزی و سیستم بانکی با همان ساز و کار پیشین توزیع میشود.
در پاسخ به این پرسش که آیا احتمال پولی شدن کسری بودجه سال ۹۹ وجود دارد؟ باید گفت راه دیگری وجود ندارد و قطعاً این اتفاق خواهد افتاد. منابعی که دولت در بازار سرمایه بفروش میرساند یا استفاده از بازار بدهی بدلیل داشتن سقف و نیز نحوه استفاده، نمیتوانند موفقیت داشته باشد.
واگذاری اخیر شرکتهای دولتی در بازار سرمایه خصوصیسازی نیست. متاسفانه ما واژهها را قلب واقعیت میکنیم، باید توجه داشت خصوصیسازی به معنای فروش تعدادی سهم نیست، بلکه پیش از آن باید بازار فعال باشد، دخالت دولت کاهش یابد و همراه مالکیت انتقالمدیریت نیز صورت بگیرد. اینکه کاغذی به مردم بدهیم اما آن شرکت را اداره کنیم، خصوصیسازی نیست.
https://www.kioskekhabar.ir/?p=19338