به گزارش کیوسک خبر به نقل از ایسنا، دکتر کیانوش جهانپور در نشست ویدیو کنفرانسی با خبرنگاران، گفت: تاکید میکنم که رعایت فاصلهگذاری و رعایت نکات بهداشت فردی کماکان بر قوت خود باقی است و چه بسا با وجود ترددها جدیت بیشتری را میطلبد. امیدواریم مردم با رعایت این نکات و با پایش رفتار اطرافیان و افراد جامعه ما و همکارانمان را در مبارزه و مواجهه با این ویروس منحوس یاری کنند و همراهمان باشند.
ایران جزو ۵ کشور اول دنیا در آمار بهبودیافتگان کرونا
وی با اشاره به بهبودی شمار زیادی از مبتلایان کرونا در کشور، افزود: با توجه به اینکه تا کنون ۸۰۴۷۵ نفر از بیماران، بهبود یافته و ترخیص شده اند، ما جزو پنج کشور صدر نشین در زمینه بهبودی مبتلایان به کووید-۱۹ هستیم.
۴ مامای ایرانی قربانی کرونا
جهانپور در ادامه صحبت هایش ضمن تبریک روز ماما، گفت: همکاران ماما خدمات زیادی را در حوزه مراقبت و مقابله با کرونا در این روزها ارائه کردهاند. متاسفانه چهار نفر از همکاران ماما را طی این مدت به عنوان شهید خدمت از دست دادیم و چندین نفر هم به عنوان مبتلا به کرونا درگیر بیماری بودند.
بازگشایی مساجد و بقاع متبرکه در مناطق سفید
منطقه سفید به معنی عادی شدن شرایط نیست
وی در پاسخ به سوالی درباره بازگشایی مساجد و بقاع متبرکه، گفت: بازگشایی مساجد و بقاع متبرکه قاعدتا تابع سیاستها و پروتکلهای فاصلهگذاری هوشمند خواهد بود. ما در این مرحله در مناطقی که سفید اعلام شود تا وقتی که سفید بماند، امکان برگزاری نماز جمعه و جماعت، حضور در بقاع متبرکه و بازگشایی حرمهای مطهر را با رعایت پروتکلهای بهداشتی خواهیم داشت، اما شرط اول سفید اعلام شدن این مناطق است. البته منطقه سفید به معنای شرایط عادی نیست. بنابراین صرفا در مناطق سفید مادامی که وضعیت سفید ادامه داشته باشد، افراد میتوانند به صورت معدود و مشروط به پروتکلهای بهداشتی برخی مراسم و تجمعات مذهبی را برگزار کنند.
وی افزود: البته این مراتب تا امروز معدود است و بسیاری از بقاع متبرکه ممکن است در مناطق سفید نباشند. در عین حال برگزاری همین موارد هم با رعایت پروتکل است. به عنوان مثال درباره نماز جماعت پروتکلها اعلام شده و اعلام کردیم که برگزاری منبر، دعا، توزیع افطاری، شربت، چای، سخنرانی و… و. نباید انجام شود. صرفا افراد با سجاده شخصی حضور پیدا میکنند و نماز برگزار شده و خارج میشود. در عین حال وضوخانه مساجد هم تعطیل است. در این شرایط نباید حتی در مناطق سفید انتظار عادی شدن شرایط را داشته باشیم. آنچه مدنظر ما است هیچ شباهتی با آنچه در روزهای عادی ماه رمضان برگزار میشود، نخواهد داشت. بنابراین شرایط هنوز عادی نیست و در مناطق سفید هم امکان اقداماتی که اعلام شد به صورت مشروط وجود دارد.
شرایط بازگشت ایرانیان خارج از کشور به میهن
وی درباره بازگشت ایرانیان خارج از کشور نیز افزود: در سه تا چهار دهه قبل نیاز داشتیم که بیماران برای معالجاتی که در کشور وجود نداشت، از ایران به سمت برخی کشورهای اروپایی روند، اما این موضوع طی دو دهه اخیر بسیار کم و انگشتشمار شده است. در عین حال امروز یکی از شواهد و قراین دال بر توفیق نسبی ایران در بسیج ملی مقابله با کرونا این است که بسیاری از هموطنان ما که سالهاست در خارج از کشور زندگی میکنند، به شدت با توجه به وضعیتی که به ویژه در اروپای غربی، جنوبی و حتی مرکزی و شمال آمریکا ایجاد شده است، متمایل به بازگشت به میهن، حتی به صورت موقت هستند که نشان دهنده تفاوت وضعیتی است که عارض شده است.
جهانپور ادامه داد: در این زمینه با توجه به دغدغههایی که داریم، علیرغم دغدغهای که برای سلامت یکایک ایرانیان در سراسر دنیا داریم، اما برای اینکه بازگشت این افراد تاثیر منفی بر وضعیت مدیریتشده کووید-۱۹ در ایران نداشته باشد، محدودیتهایی وجود دارد که در سفارتخانهها با دوستان درباره آنها مذاکره میشود که اگر تعهدات را رسما بپذیرند باقی هماهنگیها از طریق وزارت خارجه اتفاق میافتد و این افراد به کشور بازمیگردند، اما باید تا زمان مشخص شدن تستشان در قرنطینه باشند و در صورت منفی بودن تست میتوانند به سمت خانوادههایشان روند. در غیر این صورت باید در مرکز مراقبت بالینی یا در صورت نیاز در بیمارستان خدمات را دریافت کنند و بعد از بهبودی به آغوش گرم خانوادههایشان بازگردند.
غربالگری بیش از ۲۵ تن در مرحله دوم
کاهش مراجعات کرونایی به بیمارستان ها
وی درباره تعداد افراد غربالگری شده در مرحله دوم غربالگری، گفت: در مرحله اول ۷۵ میلیون نفر غربالگری شدند و موارد مشکوک به مراکز خدمات سلامت ارجاع و موارد محتمل هم یا در بیمارستانها بستری شدند و یا در قرنطینه خانگی یا قرنطینه در مراکز مراقبت بالینی قرار گرفتند. در فاز دوم بیش از ۲۵ میلیون نفر غربالگری شدند. یعنی افرادی که یکبار غربالگری شدند از طریق سامانه Salamat.gov.ir و هم از طریق سامانه ۴۰۳۰ مجددا غربالگری شدند. اتفاقا اگر میبینید که دو سوم موارد شناسایی شده، از موارد سرپایی یا مواردی هستند که از مراکز خدمات سلامت نمونه اخذ شده است و یا در تماس نزدیک با مبتلایان بودهاند، به شناسایی و بیماریابی فعال بازمیگردد. قاعدتا تعداد موارد مراجعات به بیمارستانها و بستریمان نسبت به زمان قبل به شدت کاهش یافته است.
ماجرای لیست منتشر شده از مناطق سفید و قرمز کرونا
بازنگری مناطق سفید پس از پنج روز
سخنگوی وزارت بهداشت در پاسخ به سوالی درباره لیستی که درباره اسامی شهرهای سفید منتشر شده بود، گفت: سیاست وزارت بهداشت این نبود که به صورت متمرکز اسامی مناطق سفید را اعلام کنیم. منبع رسمی هم این مناطق را اعلام نکرده است و قاعدتا در این صورت ما پاسخگوی آن نیستیم. البته دانشگاههای علوم پزشکی قرار شد به صورت استانی هر پنج روز یک بار مناطق سفیدشان را در استان با هماهنگی مرکز اعلام کنند، اما قرار نیست به صورت متمرکز این اسامی را اعلام کنیم. البته از طریق سامانه ماسک هم این امکان وجود دارد که این مناطق را مشاهده کنید. بنابراین اینطور نیست که ما طی لیستی به صورت متمرکز مناطق سفید را اعلام کنیم. هر وضعیتی هم که اعلام شود، پنج روز بیشتر اعتبار نخواهد داشت و بعد از پنج روز مجددا مناطق بازنگری شده و ممکن است برخی مناطق برگردند و جزو مناطق زرد قرار گیرند و یا برعکس.
دو داروی خبرساز
جهانپور در پاسخ به سوالی درباره آخرین وضعیت داروی رمدسیویر، گفت: دو دارو بسیار بحثبرانگیز شد؛ یکی از شرق عالم بود و یکی از غرب عالم. یکی موضوع فاویپیراویر بود که در ژاپن تولید شده و مورد مطالعه اولیه قرار گرفته بود که اعلام کرده بود شاید تاثیر چندانی در کووید-۱۹ نداشته باشد. بعد مطالعهای در چین انجام شد که با مطالعه اول متفاوت بود و مدعی بود که ممکن است این بیماری در کاهش زمان بستری و شدت بیماری به ویژه در موارد خفیف و متوسط تاثیر داشته باشد. همزمان در غرب عالم بر روی داروی رمدسیویر کار شد و مطالعاتی در ایالات متحده اصرار داشت که رمدسیویر در کاهش زمان بستری و شدت بیماری و حتی کاهش موارد مرگ و میر در موارد بحرانی و اورژانسی میتواند موثر باشد. از آنجایی که ما سیاست نه شرقی و نه غربی را داشتیم و در عین حال به یافتههای خودی هم اطمینان بیشتری داشتیم و داریم، هر دو دارو در کشور ما تحت مطالعه بالینی قرار گرفت و تا امروز گرچه هر دو مطالعه نهایی نشده، اما هیچ گزارش خاص امید بخشی درباره ورود این دو دارو به پروتکل از سوی کمیته علمی و کمیته درمان ستاد ملی مقابله با کرونا نداشتیم و باید منتظر نتیجه نهایی فاز نهایی مطالعه بالینی باشیم و اگر سودمندی گزارش شود، قاعدتا وارد پروتکل میشود و حتی آمادگی فرموله کردن و تولید هر دو دارو در کشور وجود دارد و حتی این آمادگی هست که ماده اولیه و موثره هر دو دارو در کشور تولید شود.
آمادگی برای صادرات و اهدای اقلام حفاظتی
سخنگوی وزارت بهداشت درباره کمک به سایر کشورها در حوزه اقلام حفاظتی، گفت: با توجه به افزایش تولید که در کشور در حوزه اقلام حفاظتی و بهداشتی انجام شد و تولید کیتهای تشخیصی عملا به مرحلهای رسیدیم که تقریبا در تمام این موارد به نوعی اقلام مورد نیاز جاری تامین شده و حتی برنامهریزی شده که بخشی از آن به سمت دپوی استراتژیک در ماههای آتی رویم که ممکن است شاهد پیک و خیز مجدد بیماری و هم اپیدمی آن باشیم. مازاد بر این می تواند از طریق شرکتهای تولید کننده یا از طریق سازمانهای بینالمللی در بازار به صورت فروش، صادرات یا اهدا قرار گیرد و در حال حاضر منعی در هیچ یک از این اقلام نداریم. در حال حاضر ما بزرگترین تولید کننده ماسک در جنوب و غرب آسیا و تولید گان و اقلام حفاظتی هستیم. شاید تنها تولید کننده کیتهای تشخیصی PCR هستیم و به زودی شاید تنها و بزرگترین تولید کننده کیتهای سرولوژیک در این منطقه باشیم. قاعدتا مازاد بر نیازمان را میتوانند اهدا یا صادر کنند. در این راستا ممکن است محمولههایی رفته باشد یا برود و منعی هم برایش وجود ندارد.
موضوع سگ های کرونایاب هنوز قطعیت علمی ندارد
وی در پاسخ به سوال ایسنا درباره سگهای کرونایاب که اخیرا اخباری از آن منتشر شده، گفت: موضوع سگهای کرونایاب قطعیت علمی ندارد. پیش از این هم بحثهایی با وزارت بهداشت شد و الان هم ارتش جمهوری اسلامی پروژهای را شروع کرده بودند. اینکه آیا این توانایی در سگ ها یا نژاد خاصی از سگها وجود دارد یا خیر، موضوعی است که هنوز مورد آزمون قرار نگرفته است و میتواند به عنوان یک طرح تحقیقاتی و مطالعاتی انجام شود و بعید هم نیست که توفیقی پیدا کند، اما تا امروز چینین چیزی را تایید شده نداریم. هرگاه تایید شد و مطالعاتش انجام شد و از سوی وزارت بهداشت تایید شد، میتواند به عنوان یکی از روشهای غربالگری ورودی یا روشهای کمکی در تشخیص بیماری در کنار سایر روشها باشد. تا امروز مورد تایید شدهای را نداریم و هر زمان تایید شد، اعلام میکنیم.
روند صعودی تدریجی ابتلا به کرونا در ۱۵ استان
جهانپور در پاسخ به سوال دیگر ایسنا درباره روند صعودی ابتلا به کرونا در ۱۵ استان و احتمال بروز موج دوم، گفت: درباره ۱۵ استان، یک روند صعودی تدریجی را در یکی دو روز اخیر مشاهده کردیم. در حال حاضر نمیتوانیم درباره آن قضاوت کنیم و هنوز نیاز است چند روز صبر کنیم تا ببینیم آمار روزهای آتی چه خواهد بود. البته بخشی از آن افزایش به دلیل شناسایی و بیماریابی فعالتر است و بخشی که ممکن است مشخص شود که ناشی از افزایش ترددها، مراودات و تغییر رفتار اجتماعی است، قاعدتا جاده فاصلهگذاری هوشمند، یکطرفه نیست و هر لحظه در قالب آن ارزیابی ریسک شده و هر کجا که ارزیابی ریسک نشان دهنده این باشد که بازگشایی یا سطح ترددها و مراودات افزایش یافته و همزمان موجب افزایش تعداد موارد مبتلا شده، محدودیتها در آن منطقه افزایش یافته و قابل برگشت خواهد بود. همین موضوع وضعیت سفید، قرمز و زرد هم به نوعی فاصلهگذاری هوشمند است تا هم رصد کنیم و هم به مردم اطلاع دهیم که هر منطقه چه وضعیتی دارد. قاعدتا پروتکل ها، سیاست و… بر اساس رصد مناطق ابلاغ میشود و هر کجا که احساس شود ریسک بالا رفته، برگشتپذیر است.
وی افزود: در حال حاضر در استان خوزستان وضعیت متفاوتی را داریم. به نظر میآید خوزستان دیرتر وارد پیک بیماری شده و دیرتر خارج خواهد شد، اما در بقیه استانها اگر چه یک نمای صعودی در نیمی از استانها ممکن است دیده شود، اما چشمگیر نیست. باید منتظر یکی دو روز آینده باشیم.
بازگشایی مدارس مناطق سفید؛ آری یا خیر؟
جهانپور در پاسخ به سوال دیگر ایسنا درباره بازگشایی مدارس و دانشگاهها و اعلام تاریخهای بیستم و بیستوهفتم برای بازگشایی این مراکز، گفت: بازگشایی بیستم که منتفی است و بیستوهفتم هم بستگی به وضعیت مناطق خواهد داشت. ممکن است در مناطقی که وضعیت سفید داشته باشند، مطابق با مصوبه ستاد شاهد بازگشایی برخی مراکز آموزشی باشیم، اما قاعدتا این اتفاق در مراکزی که وضعیت زرد و قرمز دارند، نمیافتد و برای آن باید تا عید فطر صبر کنیم و بعد از آن تصمیم بگیریم، اما سیاست کلی این است که اولین جایی که تعطیل شد، دانشگاهها، مدارس و مراکز آموزشی بود و آخرین جایی که در هر منطقه بازگشایی میشود، دانشگاهها، مدارس و موسسات آموزشی خواهد بود.