کامران ندری، کارشناس بانکی
کیوسک خبر ـ هر ساله، کاهش نرخ رشد نقدینگی در ماه اول سال به دلیل تعطلات نوروزی، کم شدن فعالیت بانکها و کاهش پرداخت تسهیلات رخ میدهد که این موضوع نیز حجم نقدینگی را کم میکند. البته، در سالهای گذشته فروردین ماه نرخ رشد نقدینگی به صفر هم رسیده است.
بنابراین، کاهش نقدینگی در فرودین ماه غیرطبیعی نبوده و فقط منفی شدن نرخ رشد نقدینگی برای اولین بار رخ داده است. از سوی دیگر، این کاهش نقدینگی در ماههای آینده ادامه نخواهد یافت و اگر آمار اردیبهشت ماه منتشر شود، به احتمال زیاد این نرخ افزایش داشته است.
همیشه نرخ رشد نقدینگی در اولین ماه سال کاهش پیدا میکند و فقط امسال مقداری منفی شده است، تداوم روند کاهشی نرخ رشد نقدینگی به اصلاحات ساختاری نیاز دارد. مهم ترین عامل رشد نقدینگی بانکها هستند زیرا مشکل جدی در بانکها وجود دارد که آن، منفی بودن نرخ بهره واقعی است و تا زمانی که این نرخ منفی باشد، تقاضا برای وام بالا خواهد بود که نقدینگی را نیز افزایش میدهد. در فرودین ماه کسی دنبال وام و تسهیلات نیست، به همین دلیل نقدینگی کاهش پیدا کرده است و برای ماههای دیگر، افزایش تقاضا برای وام تاثیر خود را بر نقدینگی میگذارد.
کاهش قابل ملاحظه نقدینگی در اصلاحات ساختاری، پولی، بانکی و بودجهای است، این کاهش نقدینگی در فروردین ماه ربطی به کاهش مطالبات بانک مرکزی از دولت یا بانکها ندارد و عامل غالب در این زمینه، کم شدن خلق پول تحت تاثیر تعطیلات نوروز و کم شدن فعالیت بانکهاست.
https://www.kioskekhabar.ir/?p=158442