صنعت فولاد در ایران مزیتهای منحصر به فرد دارد. فولادسازان حاضر در بورس کالا خود را در سطح جهان نام آور کردند. گزارش زیر به بررسی یکی از فولادسازان مطرح ایرانی در سطح جهان پرداخته است.
به گزارش کیوسک خبر به نقل از کالاخبر، با توجه به نامگذاری شعار سال برای حمایت از تولید و پیشرانی مجموعههای فولادی کشور نظیر فولاد مبارکه در تحقق شعار سال ضرورت دارد دولت با رفع موانعی چون مشکلات زیرساختی در زمینه تأمین گاز و برق صنایع فولادی نسبت به حمایت از این مجمـوعهها اقدام کند.
در حال حاضر ظرفیت اسمی تولید فولاد در کشور به ۴۲ میلیون تن رسیده که بر اساس برنامه جامع فولاد، این ظرفیت تا سال ۱۴۰۴ باید به ۵۵ میلیون تن برسد؛ در این میان شرکت فولاد مبارکه از ابتدای تأسیس خود تاکنون، ظرفیت تولید اسمی خود را ۴ برابر افزایش داده و نقشی بیمانند در تحقق تولید ۴۲ میلیون تن فولاد در سال ایفا کرده است.
جایگاه فولاد ایران در دنیا
بهرام سبحانی، رئیس انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران در گفتوگویی در این زمینه بیان کرد: در حال حاضر ظرفیت اسمی ما ۴۰ میلیون تن و تولید ما ۳۰ میلیون تن در سال است که ایران با همین میزان تولید، در جایگاه دهم تولید فولاد دنیا قرار دارد که جایگاه بسیار خوبی است.
وی به مشکلات این صنعت در تولید فولاد هم اشاره کرد و گفت: اگر مشکلات زیرساختی در زمینه تأمین گاز و برق صنایع فولادی حل شود و در زمستان با قطعی گاز و در تابستان با قطعی برق مواجه نباشیم میتوانیم ظرفیت تولید خود را ارتقا داده و تا جایگاه هفتم یا هشتم دنیا هم بالا بیاییم.
فولاد مبارکه با تولید ۱۰ میلیون فولاد خام در سال گذشته رکورد بینظیری برجای گذاشت و به این ترتیب با تأمین یکسوم فولاد تولیدی کشور، در احتساب جایگاه دهم دنیا نقش بهسزایی دارد؛ علاوه بر این، این شرکت با داشتن حدود ۱۲ میلیون تن ظرفیت آهن اسفنجی، بزرگترین تولیدکننده آهن اسفنجی در جهان محسوب میشود.
فولاد با تکنولوژی های برتر دنیا
امیررضا نقش، معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری اصفهان، اظهار کرد: شعار امسال که رویکرد دانشبنیان دارد به این معناست که شرکتهای بزرگ مثل فولاد مبارکه بیایند و از ظرفیت دانشبنیانها استفاده کنند و فرآیند تولید محصولات خود را دانشبنیان و طرحهای توسعه خود را بر مبنای این رویکرد تدوین کنند.
وی با اشاره به پیوست فناوری، صریح کرد: در اینجا تأکید شده است صنایع مادر و صنایع بزرگ مثل فولاد مبارکه در توسعه خود حتما پیوست فناوری داشته باشند و از ظرفیتهای داخلی و مخصوصا دانشبنیانها استفاده کنند.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری اصفهان ادامه داد: این شرکت طرحهایی در راستای افزایش بهرهوری انرژی تعریف کرده است تا بتواند در مصرف برق و مصرف گاز بهرهوری خود را افزایش دهد و این موضوع به ویژه در مصرف گاز اهمیت دارد چرا که این شرکت میزان گاز بسیار زیادی را مصرف میکند.
نقش در ارتباط با ظرفیتهای فولاد مبارکه در تولید دانشبنیان بیان کرد: انتظار ما از فولاد مبارکه این است که بهرهوری خود را بالا ببرد و این ظرفیت در فولاد مبارکه اصفهان وجود دارد؛ به عنوان مثال باید بهرهوری انرژی در صنعت فولاد افزایش یابد که این مهم در فولاد مبارکه در حال تحقق است.
وی یادآور شد: علاوه بر این طرحهایی هم در بخش نیروگاهی برای خود تعریف کردهاند تا بتوانند نیروگاههای موجود در کارخانه کارایی بالاتری داشته باشند.
نقش با اشاره به رکوردهای متعدد فولاد مبارکه در تولید محصولات و ارتقای کیفیت محصولات، عنوان کرد: کارهای بسیار خوبی در این شرکت در حال انجام است؛ اضافه بر این به دلیل مخاطرات زیستمحیطی هم که این صنعت دارد، یکی از دغدغههای مدیران شرکت، کاهش این مخاطرات و حرکت به سمت صنعت سبز و غیرآلاینده است.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری اصفهان گفت: مدیران فولاد مبارکه به دنبال آن هستند که با تغییراتی که در فرآیند خود ایجاد میکنند بتوانند به نحوی آلایندگی را به حداقل برسانند، همچنین در بحث مصرف آب نیز نگرانیهایی دارند که با بازچرخانی آبهای غیر متعارف بتوانند مصرف آب را کاهش دهند
وی در پایان مهمترین راه ارتقا و بهبود محصولات تمام شده را استفاده از ظرفیتهای دانشبنیان دانست و تصریح کرد: فولاد مبارکه شرکتی است که نشان داده میتواند متناسب با آخرین پیشرفتها در زمینه تکنولوژی فولاد خود را تطبیق دهد و محصولات با کیفیت و مطابق با استانداردهای روز دنیا تولید کند.
رکورد عرضه فولاد در بورس کالا
احسان چلونگر، رئیس هیأتمدیره شرکت لوله و قوطی اصفهان، یکی از مشتریان صنعتی شرکت فولاد مبارکه اصفهان نیز در ارتباط با تأثیر افزایش تولیدات فولاد مبارکه اظهار کرد: تولیدات بیشتر توسط فولاد مبارکه، قطعا عرضه بیشتر محصولات فولادی در بازار را به همراه خواهد داشت، چرا که قبلا فولاد مبارکه به طور متوسط ۲۰۰ هزار تن در بورس کالا عرضه انجام میداد و در حال حاضر با افزایش نزدیک به ۱۰۰ درصدی، تا ۴۰۰ هزار تن نیز عرضه انجام میدهد و در بعضی از محصولات خود رکورد زده است.
وی افزود: بعد از مشکلات عرضهای که در ۲ سال پیش به دلیل کمبود عرضه ورقهای فولادی وجود داشت و سهمیهبندی شد و سهمیه برخی از واحدها به طور ناعادلانهای کم یا قطع شد، آمدند و سیستم جامع تجارت و رصد زنجیره کالا از تولید تا فروش را مستقر کردند و مشخص شد وضعیت هر کالایی در زنجیره چگونه است و چه کسی تولید میکند و خریدار و فروشنده کیست؛ بنابراین سهمیهبندی را برداشتند و هر واحدی بسته به نیاز خود در بورس کالا میتواند درخواست خرید دهد.
چلونگر با اشاره به کیفیت محصولات و ورقهای تولیدی فولاد مبارکه گفت: من به جرأت میتوانم بگویم بهترین ورق فولادی خاورمیانه و شمال آفریقا یعنی منطقه منا را فولاد مبارکه تولید میکند و بهتر از این وجود ندارد.
رئیس هیأتمدیره شرکت لوله و قوطی اصفهان اضافه کرد: اگر به واحدهای فولادی تأسیس شده در کشورهای حاشیه خلیج فارس نگاهی بندازیم و محصولاتی که با تکنولوژیهای خارجی مثل کرهای و اروپایی در حال تولید است را با محصولات فولاد مبارکه مقایسه کنیم، میبینیم که محصولات فولاد مبارکه به راحتی با محصولات این کشورها در حال رقابت است و از نظر کیفیت از آنها جلوتر است.
وی تصریح کرد: هنر فولاد مبارکه در این بوده که توانسته طی ۳ دههای که تکنولوژی صنعتی را از خارج وارد کرده، این تکنولوژیها را با توجه به نیازهای روز بازار، بهینه، نگهداری و به روز بودن آن را حفظ کند و به همین دلیل است بهترین ورق منطقه منا را فولاد مبارکه تولید میکند؛ کما اینکه بزرگترین تولیدکننده منطقه هم میباشد.
چلونگر با اشاره به بهتر شدن شرایط عرضه و تحویل محصولات توسط فولاد مبارکه بیان کرد: فولاد مبارکه علیرغم قطعی گازی که در پارسال داشت، سفارشات خود را به روز تحویل میدهد.
رئیس هیأتمدیره شرکت لوله و قوطی اصفهان درباره رویکرد فولاد مبارکه در تولید محصولات دانشبنیان با کیفیت بالا هم گفت: مدیران فولاد مبارکه از اواخر سال گذشته با توجه به جلساتی که با آنها داشتیم، به سمت حمایت از دانشبنیانها حرکت کردهاند و حتی در جلساتی که فولاد مبارکه با دانشبنیانها داشت، نیازهای خود را به آنها ارائه داد و از آنها راهکار خواست.
وی ادامه داد: اضافه بر این، رویکرد فولاد مبارکه در طرح توسعه خود، از تولید محصولات با ارزش افزوده پایین به سمت تولید محصولات با ارزش افزوده بالاتر در حال تغییر است که تولیدات خاصی است مثل ورقهایی برای تولید لولههایی به منظور انتقال گاز ترش و امثال اینها.
رکوردها در صنعت فولاد ایران
فولاد مبارکه اصفهان توانست در فروردین ماه سال جاری رکوردهایی را در زمینههای تولید فولاد به ثبت برساند که به عنوان مثال به رکورد تولید ۷۵۱ هزار و ۱۰۰ تن تختال در فروردینماه رسید که به میزان ۳۱ هزار تن (۵.۵درصد) بیشتر از رکورد قبلی بوده و نسبت به فروردینماه سال قبل حدود ۵۰ هزار تن (۷ درصد) افزایش یافت که البته حدود ۱۵۱ هزار تن (حدود ۲۵ درصد) از ظرفیت نامی ناحیه فولادسازی و ریختهگری مداوم بیشتر است، با افزایش بهرهوری سرمایههای انسانی محقق شد.
اضافه بر این، بیش از ۷۰ درصد کلاف گرم مورد نیاز کشور در خط تولید ناحیه نورد گرم شرکت فولاد مبارکه، تولید میشود که همین ظرفیتها نشاندهنده این است که اگر در حوزه زیرساختی از جمله تأمین انرژی، مشکلات صنعت فولاد کشور مرتفع شود، فولاد ایران با پیشرانی صنعت فولاد مبارکه اصفهان خواهد توانست علاوه بر تأمین بسیاری از نیازهای داخل، در حوزه بینالمللی نیز مزیت رقابتی خود را از نظر قیمت و کیفیت ارتقا دهد.