به گزارش خبرنگار حوزه ایثار وشهادت ایرنا، عملیات پیروزمندانه کربلای پنج به دست رزمندگان اسلام دراوج بالندگی دشمن صورت گرفت به طوری که دشمن سازمان نظامی خود را به چندین برابر افزایش داده بود و از نظر توان نظامی رشد فزاینده ای داشت. این عملیات که یکی از بزرگترین عملیاتهای رزمندگان در طول «جنگ تحمیلی» بود، ۱۹ دی سال ۱۳۶۵ با رمز «یازهرا (س)» در منطقه «شلمچه» و شرق «بصره» با وجود وضعیت سخت آن روزها و کمبود تجهیزات آغاز شد و تا چند مرحله تا در ابتدای سال ۶۶ ادامه یافت.
عملیات کربلای ۵ که چند روز پس از عملیات کربلای ۴ انجام شد، دشمن بعثی را کاملاً غافلگیر و متحیر ساخت و توانست ضربات سنگینی را بر ساختار و روحیه اردوگاه دشمن وارد سازد.
در این عملیات که ارتش عراق با بیش از ۱۳۵تیپ حاضر شده بود بیش از سه هزار اسیر و صدها و کشته و زخمی داد و وجهه و قدرت پوشالی که برای خود ساخته بود با شکست در این عملیات فرو ریخت. اما نتایج عملیات کربلای ۵ در جبهه خودی سبب افزایش دوچندان روحیه رزمندگان شد و در صحنه بین المللی نیز، مستکبرین جهانی را مجبور به قبول خواسته های به حق ایران اسلامی کرد.
در این عملیات، دژهای مستحکم دشمن در منطقه عملیاتی کربلای ۵ موسوم به خطوط دفاعی ماژیلو و ماریو که دیوارهای نفوذناپذیر و تسخیر ناشدنی از نظر کارشناسان نظامی و حامیان صدام به شمار می رفت، برابر اراده و صلابت رزمندگان اسلام فرو ریخت و این نقطه به ظاهر قدرت دفاعی ارتش بعثی به نقطه ضعف و غفلت آنان تبدیل شد. شهادت حاج حسین خرازی فرمانده لشکر نجف اشرف اصفهان
شهید خرازی در سال ۱۳۳۶ در یکی از محلههای اصفهان در خانوادهای با ایمان متولد شد. در سال ۱۳۵۵ پس از اخذ دیپلم طبیعی به سربازی اعزام شد و در مشهد ضمن گذراندن دوران سربازی، فعالانه به تحصیل علوم قرآنی در مجامع مذهبی مبادرت ورزید. خرازی از همان آغاز پیروزی انقلاب اسلامی، درگیر فعالیت در کمیته انقلاب اسلامی، مبارزه با ضد انقلاب داخلی و جنگهای کردستان بود و لحظهای آرام نداشت.
در عملیات والفجر ۸ لشکر امام حسین(ع) تحت فرماندهی او به عنوان یکی از بهترین یگانهای عمل کننده، لشکر گارد جمهوری عراق را به تسلیم واداشت و پیروزی های چشمگیری را در منطقه فاو و کارخانه نمک که جزو پیچیدهترین مناطق جنگی بود، به دست آورد. شهید خرازی در عملیات کربلای ۵ در جلسهای با حضور فرماندهان گردان ها و یگان ها از آنان بیعت گرفت. شهادت سردار پاسدار اسماعیل دقایقی فرمانده لشکر بدر
سردار شهید اسماعیل دقایقی در سال ۱۳۳۳ در بهبهان در خانوادهای که به پاکدامنی و التزام به اصول و مبانی اسلام اشتهار داشت به دنیا آمد. در سال ۱۳۵۳ دوبار به زندان ستمشاهی افتاد و هربار پس از چند ماه که همراه با شکنجه بدنی و عذاب روحی بود، از زندان آزاد شد. در سال ۱۳۵۷ ازدواج کرد و با اوجگیری نهضت خروشان و توفنده مردم مسلمان ایران به رهبری حضرت امام خمینی(ره) همچنان به مبارزه ادامه داد و در اعتصابات کارگران شرکت نفت نقش موثر و ارزندهای را عهدهدار بود.
سردار دقایقی پس از راه اندازی لشکر ۹ بدر در عملیات کربلای پنج به شهادت رسید. شهادت عبدالله میثمی نماینده امام در قرارگاه خاتم الانبیا
حجت الاسلام عبدالله میثمی سال ۱۳۳۴ در خانوادهای مومن در شهر اصفهان متولد شد وی از سال ۱۳۵۳ که در کنار درس به مبارزه با رژیم نیز مشغول بود، از سوی عمال رژیم شاه تحت تعقیب قرار گرفت و به همراه چند طلبه دیگر بازداشت و روانه زندان شد. با پیروزی انقلاب اسلامی برای ادامه تحصیل به حوزه علمیه قم رفت و از محضر اساتید بزرگ کسب علم کرد.
سرانجام همانطور که میثمی در شب دوم عملیات کربلای ۵ به دوستان گفته بود که «من در این عملیات اجر خودم را از خدا میگیرم» در سال ۱۳۶۵ وعده الهی تحقق یافت و در کربلای شلمچه به شهادت رسید.
شهید علیرضا نوری، قائممقام لشکر ۲۷ محمد رسولالله (ص)
شهید علیرضا نوری در مهرماه سال ۱۳۳۱ در شهرستان ساری دیده به جهان گشود. پدرش احمد نام داشت. تحصیلات خود را تا متوسطه در زادگاهش ادامه داد. پس از طی دوران خدمت سربازی و پذیرفته شدن در رشته مهندسی راه و ساختمان دانشگاه پلی تکنیک، به استخدام راهآهن درآمد.
وی در مهرماه ۱۳۵۵ با خانم طوبی عرب پوریان ازدواج کرد و صاحب دو دختر و یک پسر شد. شهید نوری در نهم بهمن ماه ۱۳۶۵ در ادامه عملیات کربلای ۵، در حین انجام وضو براثر اصابت مستقیم گلوله توپ در جنوب شلمچه بر اثر اصابت ترکش به ناحیه سر و سینه به شهادت رسید.
پیروزی رزمندگان اسلام مقابل ارتش مجهز بعث عراق
در این عملیات حجم نیروهای مسلح عراق افزایش یافته بود و این در حالی بود که عراق از نظر تجهیزات نظامی و امکانات پس از عملیات خیبر مقدار عظیمی از تجهیزات بسیار مهم دنیا را در اختیار گرفت که آمار تانک های دشمن به ۵ هزار دستگاه و نفربرها بالغ بر ۴ هزار دستگاه می رسید.
در جنگ هوایی دشمن بعثی همه ابزارهای روز دنیا را در اختیار داشت. بنابراین امکانات دشمن یک حرکت و یک رشد فزاینده ای پیدا کرده بود و از طرفی رزمندگان ایرانی امکاناتشان بسیار محدود بود.
دشمن از نظر اطلاعاتی نیز تقویت شده بود، دارا بودن هواپیماهای آواکس، رادارها و «رازیت ها» که در مقابل تنفس و دمای بدن انسان حساسیت داشتند، کشف عملیات نیروهای ایرانی برای دشمن را بسیار آسان کرده بود و رزمندگان برای مخفی کردن عملیات خود، مستلزم هزینه های سنگینی بودند.
طی این عملیات فقط در ۱۵ شبانه روز ابتدای عملیات، توپخانه نیروی زمینی سپاه و ارتش، ۳۸۵ هزار و ۸۷۵ گلوله بر سر نیروهای عراقی ریختند. هر چند که حجم آتش دشمن نیز بیش از این میزان بود. در این عملیات بیش از ۲ هزار و ۶۵۰ عراقی اسیر شدند که صدها نفر از آنان از افسران و فرماندهان نظامی عراقی بودند.
عملیات کربلای۵ پس از گذشت شش سال از شروع جنگ، موفق بود
سردار پاسدار حاج محمد (ابراهیم) کوثری فرمانده وقت لشکر محمد رسول الله ص تهران در عملیات کربلای ۵ درباره این عملیات اظهار کرد: پس از عملیات کربلای ۴، عملیات کربلای۵ به جهت سیاسی از جایگاه خاصی در طول دفاع مقدس برخوردار شد. عملیات الی بیت المقدس و آزادسازی خرمشهر دارای یک بُعد سیاسی و برای مردم خوشحال کننده بود، اما عملیات کربلای۵ آن هم پس از گذشت شش سال از شروع جنگ، از این جهت مهم بود که عراقی ها فکر می کردند که بعد از عملیات کربلای ۴، ما شکست خوردیم و دیگر نمی توانیم کاری انجام دهیم و لذا جشن های بزرگی در عراق، جبهه ها و شهرها برگزار می کردند و دائماً به نشانه شادی گلوله منور شلیک می کردند. در تلویزیون و رادیو عراق جشن برگزار می کردند چرا که این پیروزی را برای خود بسیار با اهمیت می دانستند و آن را بزرگ جلوه می دادند.
سردار کوثری ادامه داد :بعد از عملیات کربلای ۴ و برای جلوگیری از پاتک ما به دشمن و به منطقه شلمچه، ارتش عراق اعلام کرد که ۹۳درصد زمین شلمچه را مسلح کرده است و امکان عبور برای هیچ کس در این منطقه وجود ندارد. این کارشان هم به این دلیل بود که عراقی ها همواره از عبور ما از این دژ مستحکم و نزدیک شدن به بصره نگران بودند.
وی تصریح کرد : اهداف عملیات کربلای ۵ در اصل از زمان عملیات کربلای ۴ مشخص شده بود و قرار شده بود که ما عراق را به عقب بزنیم و به بصره برسیم. البته ما قصد اشغال شهر را نداشتیم و می خواستیم که به شمال فاو برویم و از آن طریق به بصره نزدیک شویم. علت هدف نزدیکی به بصره هم این بود که دومین شهر عراق به جهت سیاسی، این شهر بود. البته ما توانسته بودیم که بخشی از فاو را بگیریم ولی در این عملیات، کامل می گردید و منطقه وسیعی آزاد می شد.
عملیات کربلای ۵ تأثیرگذاری زیادی در این قطعنامه داشت
جانشین سابق قرارگاه ثارالله سپاه گفت: ما می خواستیم که هم قدرت خود را به دنیا نشان دهیم و هم به کشورهای عربی بفهمانیم که دست از حمایت صدام بردارند. ما می خواستیم شورای امنیت سازمان ملل، این معظل و مشکل بزرگ(جنگ) را به نحوی حل و فصل کند چرا که ما به دنبال ادامه جنگ نبودیم اما از طرفی می دیدیم که حق ما ضایع می شود و حقمان را نمی دهند چرا که همه اعضای دائمی شورای امنیت در کنار یکدیگر و همراه عراق بودند و سازمان ملل نیز از آنها حمایت می کرد.
سردار کوثری تصریح کرد : لذا ما باید به پیروزی می رسیدیم که دنیا ما را به عنوان کشوری مقتدر قبول کند و حق ما را بدهد، تجاوزگر را مشخص کند، عراق باید خسارات وارد شده به ایران را تقبل می کرد و صدام نیز باید تنبیه می شد که دیگر فکر حمله کردن به ایران را در سر خود نپروراند و همچنین به دوستان و حامیان جمهوری اسلامی امیدواری داده شود. به همین دلیل توانستیم در عملیات کربلای ۵، اهداف عملیات کربلای ۴ که به ثمر نرسیده بود را تأمین کنیم.
این فرمانده دوران دفاع مقدس خاطر نشان کرد : عملیات والفجر۸ و کربلای ۵ تأثیرگذاری زیادی در این قطعنامه داشتند. همچنین بعد از عملیات کربلای ۵، ما دیگر می توانستیم آتش توپخانه خود را به بصره برسانیم و عراق را از این فاصله مورد حمله قرار دهیم. لذا بعد از این عملیات بود که گفتند آن چیزی که شما مورد نظرتان است را می توانیم در این قطعنامه بگنجانیم و گنجانده هم شد. اما همه این نتیجه تنها در عملیات کربلای ۵ رقم نخورد بلکه عملیات والفجر۸ و عبور از اروند رود یک کار بسیار فنی و پیچیده ای بود که از عهده هر ارتشی برنمی آمد.
بیش از ۵۰ هزار تلفات عراق
عملیات کربلای ۵ را میتوان با عملیاتهای فتحالمبین و بیتالمقدس مقایسه کرد. تلفات ارتش عراق در عملیات کربلای ۵ به اندازهای بود که مرحوم جلال طالبانی، رهبر اتحادیه میهنی کردستان گفت: «خبری به دست ما رسید که فرمانده سپاه یکم عراق گفته است: ما در عملیات کربلای ۵ بیش از ۵۰ هزار تن تلفات داشتهایم.
https://www.kioskekhabar.ir/?p=60868