پس از پیروزی انقلاب اسلامی، فرصت بیمه اجتماعی برای اقشاری که پیش از انقلاب امکان بیمهپردازی نداشتند مثل رانندگان، کارگران ساختمانی، قالیبافان، باربران، صیادان و … فراهم شد و دولت نیز برای توسعه پوشش بیمهای به برخی مشاغل، پرداخت بخشی از حق بیمه شاغلان این مشاغل را تقبل کرده است.
محمد محمدی مدیرکل وصول حق بیمه سازمان تأمیناجتماعی در دهمین روز از دهه مبارک فجر و در آستانه چهلوچهارمین سالروز پیروزی انقلاب اسلامی با حضور در برنامه “چه سفرها کردهایم” شبکه سه سیما، با معرفی توسعه پوشش بیمهای به عنوان یکی از مهمترین دستاوردهای حوزه اجتماعی انقلاب اسلامی، گفت: در سال ۵۷ از جمعیت حدود ۳۶ میلیون نفری کشور، تعداد بیمهشدگان اصلی و تبعی تأمیناجتماعی حدود ۶ میلیون نفر شامل یک میلیون و ۸۰۰ هزار نفر بیمهشده اصلی و ضریب نفوذ بیمه تامیناجتماعی یعنی نسبت تعداد بیمهشدگان تامیناجتماعی به کل جمعیت شاغل، حدود ۱۸ درصد بود.
وی در مورد جمعیت فعلی تحت پوشش تأمیناجتماعی در چهلوچهارمین سالروز پیروزی انقلاب اسلامی، افزود: در حال حاضر بیش از ۱۵ میلیون بیمهشده اصلی داریم که شامل ۱۰ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر افراد شاغل در کارگاههای تحت پوشش قانون تامیناجتماعی است و باقی آنان هم بیمهشدگان خاص مانند صاحبان حرف و مشاغل آزاد، بیمهشدگان اختیاری و برخی افراد و صاحبان مشاغل مشمول حمایت بیمهای دولت هستند.
محمدی با اشاره به اینکه از جمعیت ۸۴ میلیون نفری کشور ۴۵ میلیون نفر تحت پوشش خدمات تأمیناجتماعی هستند و ضریب پوشش بیمه تأمیناجتماعی حدود ۵۳ درصد است، گفت: تعداد کارگاههای مشمول قانون تأمیناجتماعی از ۱۸۹ هزار کارگاه در ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی به بیش از یک میلیون و ۳۰۰ هزار کارگاه رسیده که شاغلان در این کارگاهها تحت پوشش تأمیناجتماعی هستند.
وی افزود: از سال ۷۳ به بعد رانندگان را تحت پوشش قرار دادیم که قبل از انقلاب امکان بیمهپردازی نداشتند. بسیاری از مشاغل و کارگاهها قبل از انقلاب تحت پوشش نبودند یا فرهنگ بیمهای در آنها جدی گرفته نشده بود اما امروز بیش از یک میلیون و ۷۰۰ هزار نفر از صاحبان مشاغل آزاد، ۸۰۰ هزار نفر از رانندگان و ۸۰۰ هزار نفر از زنان سرپرست خانوار را تحت پوشش داریم.
مدیرکل وصول حق بیمه سازمان تأمیناجتماعی با رد برخی ادعاها در زمینه اینکه افزایش تعداد بیمهشدگان در سال جاری صرفا ناشی از افزایش بیمهشدگان خویشفرما بوده و تعداد بیمهشدگان اجباری شاغل در کارگاهها کاهشی بوده است، گفت: در سال جاری نسبت به سال گذشته تعداد بیمهشدگان اجباری یک میلیون و ۱۴۰ هزار نفر افزایش یافته که برخی از آنها افرادی بودهاند که قبلا سابقه بیمهای داشته و برای مدتی بیمهپردازی آنان قطع شده بود و در مجموع رشد خالص بیمهشدگان اجباری جدید نسبت به سال گذشته ۷۰۰ هزار نفر بوده است.
وی در عینحال افزود: هر ماه بیش از ۲۵ هزار و سالانه حدود ۳۰۰ هزار نفر بازنشسته جدید داریم که با احتساب رشد خالص ۷۰۰ هزار نفری بیمهشدگان اجباری در سال جاری، میزان رشد تعداد بیمهپردازان نسبت به بازنشستگان جدید مثبت بوده است.
محمدی بیمه زنان خانهدار و دختران و بیمه دانشجویان را دو طرح بیمهای مورد توجه سازمان تأمیناجتماعی معرفی کرد و در زمینه تدابیر سازمان تأمیناجتماعی برای حمایت از شرکتهای دانشبنیان گفت: با معاونت علمی ریاست جمهوری، کارگروه مشترک و جلسات مستمری داریم و برای پیگیری امور بیمهای شرکتهای دانشبنیان شعب اختصاصی و تخصصی تأمیناجتماعی معرفی کردهایم و قراردادهای این شرکتها از اعمال ضریب حق بیمه معاف هستند و حق بیمه آنها صرفا براساس لیست حقبیمه محاسبه و وصول میشود.