رییس سازمان توسعه تجارت از هدف گذاری برای رسیدن به صادرات ۷۵ میلیارد دلاری خبر داد و گفت: برای رفع مسائل مالی و پولی اقداماتی شده و با حل آن میتوان ارزآوری در این حوزه را تا سه برابر افزایش داد.
به گزارش کیوسک خبر، علیرضا پیمان پاک رییس سازمان توسعه تجارت در سی وششمین نشست اتاق بازرگانی تهران با اشاره به مشکلات موجود در حوزه تجارت خارجی، گفت: اگر مسائل مربوط به حوزه تجارت را تقسیم کنیم ۸۰ تا ۹۰ درصد این مسائل به خود تحریمها بر میگردد و ۱۰ تا ۲۰ درصد مربوط به مسائل تحریمی از بیرون میشود که آن مسائل به راحتی قابل مدیریت است، زیرا در این بخش عزمها و نیتها همسو است، بنابراین حل مشکلات خارجی نسبت به مسائل داخلی راحت تر است.
او با بیان اینکه بحث توسعه تجارت الکترونیک برای ما مهم است و روی آن متمرکز شدهایم، گفت: مساله تحریم به راحتی با ایجاد شبکههای بانکی، با ایجاد موارد مختلف قابل حل است اما سیستم ما از این موضوع غافل بوده است.
پیمان پاک این را هم گفت که هدف گذاری کمی غیرنفتی ما دستیابی به رقم ۷۵ میلیارد دلار صادرات در سال بود که عدم وجود برنامه جامع و مدون مانع دستیابی به آن شد.
او ادامه داد: توسعه صادرات غیر نفتی و تعامل با کشورهای همسایه و همسو در راستای گسترش دیپلماسی تجاری، اصلاح تراز اشتغال و فناوری در تجارت خارجی، هماهنگی سیاستهای تجاری و ارزی و افزایش رقابت پذیری صنعتی کشور و پیوستن به زنجیره ارزش بین المللی صادرات محور از اقدامات ما در این حوزه است.
پیمان پاک با اشاره به تغییر رویکرد در حوزه صادرات گفت: باید رویکردمان را در حوزه صادرات تغییر بدهیم و روی پلتفرمهای B۲B و B۲C و در زنجیره صادراتی بر ارزش آفرینی کالاها تمرکز کنیم.
او با اشاره به اشکال اصلی در اجرای برنامههای کلان گفت: عدم اولویت بندی در صادرات، نادیده گرفتن ظرفیتهای کشورهای همسایه و همسو، بحث توسعه بازار همراه با اعزام هیاتهای تجاری و شناسایی بازارهای کشورهای همسایه علاوه برعدم ایجاد ثبات در بازار و حفظ کالا با کیفیت در منطقه از دلایل عدم موفقیت توسعه صادراتی است.
رییس سازمان توسعه تجارت با اشاره به بحث حمل و نقل و لجستیک در صادرات گفت: در بنادر وگمرگات مشکلات فراوانی داریم اما توانستهایم در حوزه حمل و نقل دریای خزر موفقیتهایی داشته باشیم، البته در گمرکات جنوب توفیقی نداشتیم.
شروع تعرفه ترجیحی با اندونزی
او همچنین از آغاز بحث تعرفه ترجیحی با کشور اندونزی خبر داد گفت: در بخش اوراسیا موافقتنامه تجاری بین المللی با سه کشور داشتیم که تا کنون ۹ دوره نشست در این راستا برگزار و لیست کالاهای صادراتی به آنها نهایی شده است.
پیمان پاک با تاکید بر اینکه درآمدهای ارزی غیرنفتی ما سه برابر صادرات نفتی ارزش دارد گفت: برای رفع مسائل مالی و پولی اقداماتی شده و با حل آن میتوان ارزآوری در این حوزه را تا سه برابر افزایش داد. چنانچه در همین راستا اقداماتی نظیر افزایش رایزنهای تجاری از ۵نفر به ۱۲ رایزن صورت گرفته است که البته هدف ما ارتقای این رقم به ۳۰ رایزن در حوزه توسعه تجارت است. همچنین ۷ مرکز تجاری ایجاد شده که یکی از این مراکز، مرکز امارات است. تلاش ما این است که این مراکز به سفارتخانههای تجاری تبدیل شوند تا بتوانند همه خدمات را ارائه دهند.
او در ادامه گفت: توسعه صادرات خدمات فنی و مهندسی و محصولات دانش بنیان از اولویتهای اصلی ما بوده است و در این راستا اقدامات مختلفی انجام داده و سعی کرده ایم مساله ضمانت نامه برای صادرات خدمات فنی و مهندسی را حل کنیم.
اما و اگرهای صادرات محصولات کشاورزی
پیمانپاک در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به صادرات محصولات کشاورزی، گفت: صادرات محصولات آببر در شرایط کمآبی خوب نیست اما این موضوع نباید تبدیل به قاعدهای در بودجه شود که صادرات همه محصولات کشاورزی و مواد غذایی مشمول یک عوارض صادراتی شوند.
به گزارش کیوسک خبر به نقل از بازار، معاون وزیر صمت تصریح کرد: نباید محصول صادراتی کسی که در گلخانه هیدروپونیک بهترین تکنولوژی و کمترین آببری را دارد با فردی که به صورت سنتی محصولی مانند هندوانه را تولید و صادر میکند دارای یک عوارض صادراتی باشند، بنابراین اگرچه وضع عوارض صادراتی بر محصولات کشاورزی خوب است اما بهصورت تخصصی نبوده و مشکلاتی ایجاد کرده است.
او همچنین در بخش دیگری از سخنان خود با تاکید بر این تجارت فرآیندی لحظه ای نیست، گفت: باید سازو کار مشخصی در اتاق های بازرگانی و نهادهای دخیل در آن تنظیم شود تا از هرگونه تصمیمی که مخل صادرات است، جلوگیری شود.