در هفته گذشته رویدادها و اظهارنظرهای مختلفی در حوزه بورس کالای ایران صورت گرفت که از مهم ترین عناوین آن ها می توان به”از عرضه خودرو در بورس حمایت شود”، “عرضه خودرو در بورس کالا دوربرگردان ندارد”،”کل تولید خودرو برای شفافیت در بورس عرضه شود”، “سازوکار بورس کالا، منطقیترین روش عرضه خودرو” و “مردم از عرضه خودرو در بورس، رضایت دارند” اشاره کرد.
از عرضه خودرو در بورس حمایت شود
به گزارش کیوسک خبر به نقل از کالاخبر ، در هفته گذشته رییس کمیسیون اقتصادی مجلس در نامه ای به رییس قوه قضاییه از لزوم همکاری همه دستگاه ها برای اجرای مصوبه شورای عالی بورس مبنی بر عرضه خودرو در بورس کالا را خواستار شد.
در بخشی از این نامه آمده است”مزیت مهم عرضه خودرو در بورس کالا بهره مندی از نظام حقوقی و سازوکارهای اجرایی بازار متشکل بورس کالا است که موجب ایجاد شفافیت در بازار شده و علاوه بر کوتاه کردن دست واسطه گران اطلاعات میزان عرضه خودروساز و نحوه کشف نرخ در هر معامله را بر همگان آشکار می سازد. با استمرار عرضه ها و درک فعالان بازار و آحاد اقتصادی از نحوه انجام معامله در بورس، ایفای تعهد خودروسازان در تحویل به موقع خودرو برخلاف تجربه گذشته و برقراری نظام رسیدگی به شکایات در شأن مشتریان، کارایی این فرایند نیز طی زمان بسیار بهبود یافت به نحوی که با کاهش قیمت نسبی خودروهای عرضه شده در بورس در مقایسه با سایر خودروها ارجحیت این روش بر سایر ابزارها بر همگان نمایان شد.”
“با توجه به اهمیت دستگاه قضایی در پیشگیری از انحراف و فساد و حضور پررنگ نمایندگان قوه قضائیه در شوراهای تصمیم گیری خواهشمند است ضمن اعطای ماموریت به سازمان بازرسی در جهت مقابله با فساد و نیز لزوم حمایت از رویکرد عرضه خودرو در بورس، حسب صلاحدید دستور مقتضی جهت نظارت بر نحوه همکاری دستگاه های اجرایی در جهت اجرای مصوبه شورای عالی بورس در دستور کار قرار گیرد.”
مجوز عرضه خودرو در بورس از سوی شورای عالی بورس صادر شده است
وزیر امور اقتصادی و دارایی در خصوص نامه شورای رقابت به سازمان بورس و اوراق بهادار مبنی بر توقف عرضه خودرو در بورس کالا گفت: نامه شورای رقابت را ندیدم، اما با توجه به اینکه اجازه از سوی شورای عالی بورس بوده است، حتما در این شورا مطرح میشود و شورای عالی بورس در این زمینه تصمیمگیری میکند.
احسان خاندوزی اظهار کرد: با رئیس شورای رقابت هم در این زمینه صحبت شده است. به جهت اینکه تعارض تصمیمگیری بین نهادهای مختلف ایجاد نشود، پیش از آنکه جلسه نهایی شورای عالی بورس برگزار شود، باید از نظر شورای رقابت نیز مطلع شویم.
در هفته گذشته شورای رقابت در نامه ای به رئیس سازمان بورس همه محصولهای ایران خودرو و سایپا به جز «هایما» و «تارا» را انحصاری اعلام کرد.طبق این نامه، خودروهای «شاهین»، «دنا» و «پژو ۲۰۷» باید از بورس کالا خارج شوند، چراکه این عرضه که به نوعی لاتاری خودرو است باید متوقف شود.
عرضه خودرو در بورس کالا دوربرگردان ندارد
مدیر نظارت بر بورسهای سازمان بورس و اوراق بهادار با بیان اینکه شورای رقابت اختیار قانونی لغو عرضه خودرو در بورس کالا را ندارد گفت: طبق قانون بازار اوراق بهادار، شورای عالی بورس بالاترین رکن بازار سرمایه است و تصویب سیاستهای کلان بازار سرمایه را به عهده دارد. یکی از وظایف این شورا تعیین خطمشی و تدوین قانون و مقررات مربوطه است و کلیه مصوبات شورای عالی بورس برای بورسها لازمالاجرا است.
امیر مهدی صبائی افزود: عرضه خودرو در بورس کالا یکی از مصوبات شورای عالی بورس است و بورس کالا موظف است تا در چارچوب این مصوبه رفتار کند. لذا ضمن احترام به جایگاه شورای رقابت، بورس کالا تابع مصوبات شورای عالی بورس است.
کل تولید خودرو برای شفافیت در بورس عرضه شود
حجت الاسلام والمسلمین غلامرضا مصباحی مقدم گفت: تجربه رویکرد امروز سازمان بازرسی در خصوص بازار خودرو را در چند سال گذشته با فرمول نویسی شورای رقابت پشت سر گذاشتهایم که نتیجه آن، زیان تولیدکننده و گرانی برای مصرفکننده نهایی بود؛ اما امروز شرایطی مهیا شده تا کل تولید خودرو در بستر شفاف بورس عرضه شود.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام عرضه خودرو در بورس کالا را عامل حذف میلیاردها تومان رانت که تا پیش از این به جیب دلالان میرفت، دانست و گفت: عرضه خودرو در بورس کالا باید تقویت شود تا بازی دلالان قدرتمند خودرو که سالها از قیمتهای دستوری در این بازار سود بردهاند، نقش بر آب شود.
۱۱ همت از کف دلالان خودرو رفت
رئیس انجمن صنایع همگن قطعهسازی با بیان اینکه عرضه کامل خودرو در بورس کالا رانت را حذف می کند، گفت: در این مدت که خودرو در بورس کالا عرضه شده، ۱۱ هزار میلیارد تومان از کف دلالان خارج شده است.
محمدرضا نجفیمنش وی با بیان اینکه هم اکنون تنها راه منطقی برای عرضه خودرو، بورس کالا است اظهار کرد: توقف بخشی از قرعه کشی و آغاز عرضه خودرو در بورس کالا باعث شد در این مدت کوتاه، ۱۱ هزار میلیارد تومان از کف دلالان برود و به جیب خودروسازان و مردم واریز شود؛ این فرآیند باید با جدیت بیشتری دنبال شود تا کل رانت در این صنعت حذف شود.
سازوکار بورس کالا، منطقیترین روش عرضه خودرو
دبیرکل کانون کارگزاران بورس و اوراق بهادار با بیان اینکه سرکوب قیمت خودرو به کام دلالان است، گفت: در شرایط فعلی کشور عرضه خودرو در بورس کالا، منطقیترین و موثرترین راهکاری است که میتواند به عرضه و تقاضای واقعی و کشف قیمت منصفانه منجر شود.
به گفته محمدرضا دهقانی، در این روش مصرف کنندگان راحتتر میتوانند خودرو خریداری کنند و نیازی به قرعه کشی و لاتاری وجود ندارد و تولید کننده هم به اندازه منطقی، منتفع شده و می تواند تیراژ خود را افزایش دهد و معوقات بانکی خود را تسویه کند.از سوی دیگر، تولیدکنندگانی که با سرکوب قیمت مواجه میشوند، شرکتهای سهامی عام بوده و تعداد زیادی سرمایهگذار و سهامدار دارند و حتی برخی در دسته سهام عدالت هستند لذا طیف گستردهای از مردم عملا ذی نفع این شرکتها به شمار میروند.
عرضه هایما در بورس کالا هفته آینده ادامه مییابد
شرکت ایران خودرو اعلام کرد: به منظور پوشش تقاضای موجود در بازار این شرکت، عرضه خودروهای هایما در بورس کالا را هفته آینده نیز ادامه میدهد.
ایران خودرو در اطلاعیه ای اعلام کرد: با توجه به استقبال متقاضیان از عرضه دو هزار دستگاه خودرو هایما S7 طی سهشنبه چهارم بهمن ماه، ایران خودرو در تلاش است تا هفته آینده نیز شرایط عرضههای بیشتر را مهیا کند و در عین حال این عرضهها متناسب با روند تولید این محصول تداوم خواهد داشت.
استدلال منتقدان عرضه خودرو در بورس را نمی فهمم!
مشاور وزیر اقتصاد گفت: با این همه مزایایی که عرضه خودرو در بورس کالا دارد، نمیدانم دلیل اعتراض منتقدان چیست، زیرا مسیر گذشته ناظر بر رانت، دلالی، عدم شفافیت و عدم تقارن اطلاعات بوده است؛ اما بورس علاوه بر شفافیت، کشف واقعی قیمت و حذف رانت، یک ویژگی مهم به نام تقارن اطلاعات هم برای تولیدکننده و مصرفکننده و سیاستگذار دارد و این تقارن اطلاعات از ویژگیها و محاسن بازار سرمایه است.
وحید شقاقی شهری اظهار داشت: عرضه خودرو در بورس کالا از هر زاویهای که دیده شود هم به نفع تولیدکننده است هم مصرفکننده؛ یعنی تولیدکننده میتواند محصول خود را بر اساس عرضه و تقاضا به فروش برساندکه به نفع تولیدکننده است و رانت از بین میرود؛ در مقابل نیز برای مصرف کننده خرید ارزانتر از بازار آزاد انجام میشود که با این روش رضایت مصرفکننده هم حاصل میشود. از سوی دیگر شفافیت نیز بر معاملات حاکم شده و عمق بازار سرمایه نیز افزایش مییابد.
سازوکار بورس کالا، ۱۰هزار میلیارد تومان رانت را از بازار خودرو حذف کرد
عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس گفت: استفاده از سازوکار بورس کالا موجب حذف رانت شد و این سازوکار باعث شد که در همین مدت کوتاه حدود ۱۰ هزار میلیارد تومان رانت از این بازار حذف شود.
محمدرضا میرتاج الدینی در پاسخ به این پرسش که عرضه خودرو در بورس کالا به معنای آن نیست که خودرو به کالای سرمایهای تبدیل شده است؟ تصریح کرد: از آنجا که میزان تولید این کالا نسبت به تقاضا کم است، در این شرایط یا از سازوکار مزایده استفاده میشود یا قرعهکشی، که سازوکار قرعهکشی نوعی بختآزمایی است.
مردم از عرضه خودرو در بورس، رضایت دارند
عضو هیات رییسه مجلس گفت: رشد استقبال مردم از عرضه خودرو در بورس کالا و معامله خودروها با قیمت های به مراتب ارزان تر از بازار آزاد نشان می دهد که مسیر را درست رفته ایم و با عرضه کل خودروها در بورس و قطع شدن دست دلالان به هدف اصلی خواهیم رسید.
علیرضا سلیمی گفت: با عرضه همه خودروها در بورس دست دلالان و واسطه گران این حوزه قطع میشود و کمک بزرگی در راستای شفافیت به این حوزه است، چون حاشیه سود ۲۰۰ و ۳۰۰ میلیونی در فروش برخی خودروها نصیب کسانی می شود که هیچ توجیه ای برای این امر وجود ندارد.