×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

اخبار ویژه

امروز : جمعه, ۲ آذر , ۱۴۰۳
۱۷ مطلب خواندنی | چگونه می‌توانیم متری خانه بخریم

در شرایط فعلی که شرایط امکان خرید برای دهک‌های پایین و متوسط جامعه بسیار سخت و پرچالش شده که برخی ارایه راه‌حل‌های متنوعی برای خانه دار شدن مردم همچون فروش متری مسکن از طریق بورس کالا را پیشنهاد می‌کنند.

به گزارش کیوسک خبر به نقل از کالاخبر، رشد سنگین قیمت‌ها در بازار مسکن، فاصله خانواده‌ها با مسکن ملکی را به شدت افزایش داده است. هر چند وضعیت مستاجرها هم چندان بهتر نیست و یکی دو سال است که با رشدهایی بعضا بیش از نرخ تورم مواجهند.

مسکن بلای جان مردم شد
اعداد و ارقام متفاوتی از مدت زمان انتظار برای خانه‌دار شدن ارایه می‌شود. برخی برآوردها از رسیدن این عدد به ۱۰۹ سال حکایت دارد. امروز هم علیرضا زاکانی ـ شهردار تهران، طول زمان خرید مسکن برای حقوق‌بگیران را ۶۶ سال عنوان کرد و گفت که خرید خانه برای این افراد به آرزو تبدیل شده است. او همچنین بیان کرد: امروز مسکن به بلای جان مردم تبدیل شده و دو سوم حقوق حقوق بگیران را به خود اختصاص داد. به هر حال آن‌چه برای مردم اهمیت دارد رشدهای عجیب و غریبی است که در قیمت مسکن طی سال‌های اخیر اتفاق افتاده که باعث شده حدود دو سوم درآمدشان را به مسکن اختصاص دهند.

از اواخر سال ۱۳۹۶ که بازارها در ایران شروع به رشدهای سنگین کردند تاکنون مطابق آماری که بانک مرکزی ارایه می‌دهد قیمت خانه در شهر تهران ۶ برابر شده و از متری ۵ میلیون و ۷۶۰ هزار تومان در پایان سال ۱۳۹۶ به ۳۴ میلیون و ۲۷۲ هزار تومان رسیده است.

افزایش ۲۸ درصدی قیمت مسکن
با ورود به اردیبهشت به تدریج نگرانی‌ها از وضعیت بازار مسکن افزایش می‌یابد. مستاجرها مطابق شرایط هر سال منتظر نرخ‌های جدید هستند و کسانی که به خرید خانه فکر می‌کنند با ریسک رشد قیمت مواجهند. البته آمار گویای آن است که از سال گذشته آهنگ رشد قیمت کند شده و طبق اعلام بانک مرکزی، تورم نقطه به نقطه مسکن شهر تهران در فروردین ۱۴۰۱ به ۱۶.۹ درصد رسیده است. مرکز آمار هم این رقم را برای فروردین سال جاری در کل کشور ۲۸ درصد اعلام کرد.

سه گزارش تصویری درباره فروش متری مسکن را ببینید:

زیروبم فروش متری مسکن در بورس کالا
نحوه خرید مسکن متری در بورس کالا
اعلام مزیت طرح خرید متری مسکن از بورس کالا
راه حل خانه‌دار شدن
در این میان کارشناسان بازار مسکن، راهکار میان‌بر خانه‌دار کردن اقشار متوسط و پایین را خرید متری مسکن می‌دانند و تاکید میکنند، در شرایط فعلی بسیاری از افراد توانایی خرید آپارتمان را ندارند. از طریق نظام پس‌انداز هم بعضا دهه‌ها طول می‌کشد فردی بتواند خانه‌دار شود. طرح‌های دولتی هم جوابگو نخواهد بود؛ چرا که در حدود پنج دهه گذشته نقش دولت‌ها در تولید مسکن در ایران کمتر از ۵ درصد بود.

سعید لطفی، کارشناس بازار مسکن با تایید این صحبت‌ها می‌گوید: یکی از راه‌حل‌های خانه‌دار شدن در شرایط تورمی، ایجاد ارزش افزوده برای سرمایه‌های خرد است. در سطح کلان، دولت می‌تواند شرکت‌هایی را حمایت کند که پول‌های اندک خانواده‌ها را جمع‌آوری کنند. نقش دولت در این بین صیانت از سرمایه‌های مردم است. خانوارها به تدریج سرمایه خود را در صندوقی که برای خودشان تشکیل می‌شود واریز و اقدام به خرید متری مسکن از طریق خرید برگه‌های سهام می‌کنند. بنابراین با رشد قیمت مسکن، سهام افراد نیز با ارزش می‌شود.

وی با بیان این‌که آن‌چه هم‌اکنون به شکل پیش‌فروش مسکن وجود دارد مدل سنتی سرمایه‌گذاری در بازار املاک است، گفت: مدل پیش‌فروش به خانوارها کمک می‌کند تا از تورم‌های آتی بازار مسکن تا حدودی در امان بمانند. البته قانون پیش‌فروش ایراداتی دارد که سال‌هاست درباره آن صحبت می‌شود اما به نتیجه خاصی نرسیده و به همین دلیل بازار مسکن از این مکانیزم تامین مالی محروم شده است.

لطفی تاکید کرد: در بحث فروش متری مسکن در بورس کالا نیازی نیست که پول یک واحد مسکونی به طور کامل پرداخت شود. بورس کالا ضمانت تحویل به‌موقع واحد را می‌دهد و اگر سازنده به تعهدات خود عمل نکند باید خسارت بپردازد. این اوراق که با عنوان اوراق سلف از آن یاد می‌شود متناسب با قیمت مسکن رشد می‌کند. مزیت دیگر آن قدرت نقدشوندگی است. هم‌چنین سرمایه‌ها به بازار مسکن می‌آید که یک حوزه مولد است و به این ترتیب در کاهش نرخ تورم تاثیرگذار خواهد بود.

این کارشناس بازار مسکن با اشاره به طرح فروش متری مسکن خاطرنشان کرد: از حدود دو سال قبل این موضوع مطرح شده اما در سطح محدودی به اجرا رسید. اگر این ابزار در بازار مسکن به شکل وسیع‌تر و با ساز و کارهای مناسبی اجرا شود می‌تواند تاثیرات مناسبی ایجاد کند.

کارشناسان بازار مسکن درباره فروش متری مسکن چه می‌گویند:

غلامرضا سلامی (کارشناس اقتصاد مسکن) | عرضه متری مسکن در بورس کالا طرح حمایتی از قشر آسیب پذیر
فرید یزدانی (کارشناس اقتصاد مسکن) | انبوه سازان تامین مالی کنند، مردم متری خانه بخرند
ارزش افزوده زمین‌ها از مالکان دریافت شود
هم‌چنین محمد عدالت‌خواه ـ کارشناس مسکن ـ معتقد است که مالکان باید مالیات ارزش افزوده زمین‌های خود را پرداخت کنند. او در این خصوص توضیح داد: هزینه‌هایی که برای زیرساخت‌های شهری می‌شود از بیت‌المال است. دولت باید بخشی از بیت‌المال را از طریق مالیات ارزش افزوده زمین‌ها از مالکان دریافت کند و آن را به ساخت مسکن برای اقشار پایین و زوج‌های جوان اختصاص دهد. در آن صورت هم قیمت خانه کنترل می‌شود و هم کسری مسکن جبران خواهد شد. در تمام دنیا مالیات ارزش افزوده بر زمین‌ها را دریافت می‌کنند ولی ما در طی چهار دهه گذشته این مساله را جدی نگرفتیم.

وی در تحلیل شرایط فعلی این بازار گفت: واقعیت این است که با توجه به تورم موجود جامعه نمی‌توان انتظار داشت همه چیز گران شود اما قیمت مسکن افزایش پیدا نکند. علت رکود بخش مسکن در سال گذشته این بود که سال‌های قبل از آن بیش از حد گران شده بود و برای مدتی این روند متوقف شد.

عدالت‌خواه با اشاره به عبور نقدینگی از ۴۵۰۰ هزار میلیارد تومان گفت: این حجم از ورود پول به بازار دائما ایجاد تورم می‌کند و به بی‌ارزش شدن پول ملی می‌انجامد. درآمد دولت از فروش نفت مقداری افزایش یافته اما با توجه به تورم و رشد دستمزدها هزینه‌ها بالا رفته است. این مسائل خواه ناخواه در بازار مسکن تاثیر می‌گذارد.

وی درباره پیش‌بینی بازار مسکن در سال جاری گفت: در صورتی می‌توانیم انتظار ثبات یا کاهش قیمت خانه را داشته باشیم که عوامل موثر بر این بازار مثل تورم عمومی، رشد نقدینگی، افزایش قیمت نهاده‌های ساختمانی کنترل شود و ساخت و ساز افزایش پیدا کند اما هیچ‌یک از موارد مذکور محقق نشده، بنابراین احتمال رشد بازار مسکن در سال جاری وجود دارد.

فروش متری مسکن به روایت مدیران بورس کالا و ذی‌نفعان بازار مسکن:

به زودی شاهد انتشار اوراق فروش متری مسکن در بورس کالا خواهیم بود
فروش متری مسکن به زودی اجرایی می شود
نحوه خانه‌دار شدن با خرید متری مسکن چگونه است؟
فروش متری مسکن به زودی در بورس کالا اجرایی می شود
خرید متری مسکن در بورس کالا، میانبری برای خانه دار شدن
چگونه در بورس کالا متری مسکن بخریم؟
شورای فقهی بانک مرکزی مجوز فروش متری مسکن را صادر کرد
امکان پیش خرید متری مسکن در بورس کالا فراهم شده است
از سیر تا پیاز فروش متری مسکن در بورس کالا
قیمت هر متر خانه در تهران ۳۴.۲ میلیون تومان
طبق اعلام بانک مرکزی، در فروردین ۱۴۰۱ متوسط قیمت یک متر مربع مسکن در شهر تهران ۳۴ میلیون و ۲۷۰ هزار تومان بوده که نسبت به ماه قبل و مدت مشابه سال قبل به ترتیب ۲.۴ درصد کاهش و ۱۶.۹ درصد افزایش یافت. علاوه بر این، تعداد معاملات انجام شده در این ماه ۳.۴ هزار فقره بود که نسبت به ماه قبل ۴۹.۹ درصد کاهش و در مقایسه با ماه مشابه در سال قبل ۶۳.۷ درصد افزایش را نشان می‌دهد.

نمایندگان مجلس درباره فروش متری مسکن چه نظری دارند:

غلامرضا شریعتی (عضو کمیسیون عمران مجلس) | فروش متری مسکن در بورس کالا، فرمول جدید خانه دار شدن
محسن علیزاده (عضو کمیسیون اقتصادی مجلس) | فروش متری مسکن در بورس کالا طرحی برای همه اقشار
علیرضا پاک فطرت (عضو کمیسیون عمران مجلس) | جوانان از طرح پیش فروش متری مسکن استقبال زیادی می کنند/ بورس کالا مسیر هموار هدایت منابع به تولید مسکن