به گزارش کیوسک خبر به نقل از شانا، شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب به دنبال انتشار گزارش خبرگزاری مهر با عنوان «اصرار بر حفر سه حلقه چاه نفت در ۱۴۰ متری مناطق مسکونی!» بهمنظور تنویر افکار عمومی توضیحاتی به شرح زیر ارائه کرد:
میدان نفتی اهواز بهعنوان یکی از قدیمیترین میدانهای نفتی کشور، در سال ۱۳۳۷ کشف شد. این میدان که در زمره میدانهای فوق عظیم نفتی دنیا محسوب میشود به لحاظ جغرافیایی در شمال شهر اهواز واقع شده است. بهدلیل وسعت کم شهر اهواز در زمان اکتشاف این میدان، عملیات حفاری، استخراج و انتقال نفت در اوان کار به سهولت انجام میشد، اما به مرور زمان، توسعه شهری و ساختوسازهای غیرمجاز با روندی رو به رشد، به مانعی بر سر راه حفاری چاهها و استخراج نفت از میدان نفتی اهواز بدل شد. این در حالی است که زمینهای مورد نیاز برای توسعه آن طبق رویه معمول شرکت ملی نفت ایران، در همه این سالها، از طریق قانونی به تملک این شرکت درآمده و متأسفانه گاه مورد نقض حریم قرار گرفته است.
هماکنون حدود ۲۰ درصد ذخایر قابل برداشت میدان اهواز که شامل سه مخزن عظیم آسماری، بنگستان و خامی است، توسط اماکن و تأسیسات شهری و صنعتی محصور شده و امکان دسترسی به منابع هیدروکربوری میدان را در این بخش تقریباَ غیرممکن و از سوی دیگر امکان بروز مخاطرات ایمنی و محیط زیستی را بیشتر کرده است. در چنین شرایطی تملک اراضی برای انجام حفاریهای جدید و احداث خطوط لوله در حریم میدان نفتی اهواز بسیار دشوار شده و این موضوع سبب بر هم خوردن برداشت متوازن از لایههای این میدان عظیم شده است.
در خصوص فرآیند تعیین محل حفاری هر چاه باید گفت که این موضوع در روندی تخصصی، توسط مجموعهای از کارشناسان و متخصصان زمینشناسی و مهندسی نفت صورت میپذیرد و طی آن بر اساس شرایط مخزن نسبت به تعیین موقعیتهای حفاری اقدام میشود و مدیرعامل شرکت، نقشی در فرآیند یادشده ندارد. درباره حفاری چاههای موضوع گزارش آن خبرگزاری، از حدود ۱۰ سال قبل اقدامهایی انجام و نقاطی معین شده است که تعدادی از آنها در نزدیکی شهر واقع هستند و هماکنون وضع این چاهها، تنها در مرحله علامتگذاری است و در صورت نیاز به انجام مراحل حفاری، در آینده برای آنها تصمیمگیری میشود.
شایان ذکر است که شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب بر اساس مسئولیت ذاتی خود درباره تأمین انرژی و درآمد کشور، تمهیدات ویژهای برای افزایش سطح ایمنی چاهها و تأسیسات مجاور مناطق شهری در نظر گرفته است تا برداشت نفت از میدان اهواز بدون هیچگونه نگرانی برای سلامت شهروندان امکانپذیر شود.
در همین راستا باید توجه داشت که حریم ایمنی برای حفاری و بهرهبرداری از چاهها در شرایط خاص و متناسب با سطح اقدامها و الزامهای ایمنی که برای آنها تمهید میشود، تغییر مییابد و حفظ حریم ۴۰۰ متری مربوط به حالتی است که هیچگونه اقدام مضاعفی برای ایمنی چاهها لحاظ نشده باشد.
تاکنون بهدلیل ملاحظات محیط زیستی و تجاوز به حریم میدان نفتی اهواز، حفاری ۲۱۷ حلقه چاه با مجموع دبی ۱۷۰ هزار بشکه در روز میسر نشده و کشور از درآمد حاصل از آن محروم شده است.
تصریح میشود که شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب در طرحهای نگهداشت و افزایش تولید، اقدام به انجام مطالعات محیط زیستی (EIA) توسط مشاوران ذیصلاح کرده است که نتایج این مطالعات پس از تأیید سازمان محیط زیست، بهعنوان نقشه راه در انتخاب موقعیت و نوع عملیات حفاری چاهها استفاده میشود تا کمترین آسیب متوجه مناطق شهری و منابع طبیعی شود.
در پایان انجام هرگونه مکاتبه از سوی رئیس ایمنی، بهداشت و محیط زیست شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب برای ممانعت از حفاری در موقعیتهای یادشده تکذیب میشود.
https://www.kioskekhabar.ir/?p=107972