به گزارش کیوسک خبر، به نقل از خبرگزرای رویترز، در روزهای اخیر نیروگاه اتمی زاپروژیا چند بار هدف حمله قرار گرفته است. روسیه و اوکراین یکدیگر را مسئول این حملات میدانند. به گفته منابع اوکراینی شامگاه سهشنبه ۱۸ مرداد، دست کم ۱۴ نفر در اطراف نیروگاه هستهای بر اثر این حملات کشته شدند.
نیروگاه اتمی زاپروژیا در اوکراین که بزرگترین نیروگاه اتمی اروپاست، از آغاز حمله روسیه به اوکراین به یکی از موراد نگرانی عمده جامعه جهانی بدل شده است. در حال حاضر سربازان روسیه کنترل زاپروژیا را در اختیار دارند و این نیروگاه تحت نظارت آنها و به دست کارکنان اوکراینی به فعالیت خود ادامه میدهد.
در همین راستا، شورای امنیت سازمان ملل متحد روز پنجشنبه جلسهای اضطراری برای رسیدگی به این بحران تشکیل داد.
رافائل گروسی، رئیس سازمان بینالمللی انرژی اتمی در این نشست گفت: از ماه گذشته میلادی آماده بودهایم که بازرسان خود را به این نیروگاه اعزام کنیم، اما متاسفانه به دلیل عوامل سیاسی و دیگر ملاحظات، این امکان فراهم نشده است.
وی گفت شخصا داوطلب میشود تا این گروه را در محل رهبری و هدایت کند.
منتقدان روسیه، مسکو را به استفاده از این نیروگاه برای هدف قرار دادن مواضع اوکراین متهم کرده و میگویند، از آنجا که روسیه توپخانههای خود را در این نیروگاه اتمی مستقر کرده، ارتش اوکراین به دلیل نگرانی از وقوع یک فاجعه هستهای نمیتواند به حملات روسیه پاسخ داده و تجهیزات مستقر روسیه در این نیروگاه را هدف قرار دهد.
بیشتر بخوانید:
زاپروژیا؛ بزرگترین نیروگاه اتمی اروپا در وضعیت جنگی
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل نیز در این نشست خواستار ایجاد یک منطقه غیرنظامی در این نیروگاه شد و گفت: این تاسیسات اتمی نباید به عنوان بخشی از یک عملیات نظامی مورد استفاده قرار گیرد. باید سریعا به توافقی فنی برای ایجاد یک محیط امن در راستای تضمین امنیت این نیروگاه و مناطق اطراف آن دست یابیم.
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین نیز در این اجلاس گفت: روسیه از این نیروگاه استفاده میکند تا کل جهان را تهدید کند.
زلنسکی گفت: تنها راه تضمین امنیت هستهای اروپا این است که نیروهای روسیه از این نیروگاه اتمی خارج شده و کنترل زاپروژیا مجدد به اوکراین سپرده شود.
واسیلی نبنزیا، نماینده روسیه در سازمان ملل در پاسخ به درخواست همکاری رافائل گروسی برای همکاری گفت، بازدید بازرسان سازمان انرژی اتمی که میان این سازمان و روسیه به توافق رسیده بود، در ماه ژوئن به درخواست مقامات سازمان ملل متحد لغو شد.
نبنزیا گفت: ما معتقدیم که بازرسان سازمان بینالمللی انرژی اتمی حق دارند هرچه زودتر، حتی پیش از پایان ماه میلادی جاری از زاپروژیا بازدید کنند.
او گفت، جهان دارد به مرز یک «فاجعه هستهای» کشیده میشود، فاجعهای در مقیاس حادثه هستهای چرنوبیل.
او همچنین آنتونیو گوترش را به ممانعت از بازدید کارشناسان آژانس بین المللی انرژی اتمی از نیروگاه زاپروژیا در شرق اوکراین متهم کردو گفت: “از ابتدا ما از تلاش های آژانس بین المللی انرژی اتمی برای اطمینان از امنیت تأسیسات هستهای اوکراین حمایت کردیم. ما توانستیم همه مقدمات مربوط به سازماندهی و برگزاری چنین بازدیدی را فراهم کنیم و در آخرین لحظه ، چراغ قرمز از سوی وزارت امنیت دبیرخانه کل سازمان ملل باعث لغو این سفر شد. مقامات کییف از این امر برای تشدید تحرکات و بمباران زاپروژیا استفاده کردند.کشورهای غربی با چنین بازدیدی مخالف هستند اما روسیه آماده است تا حد امکان برای انجام این بازدید کمک کند.”
استفان دوجاریک، سخنگوی سازمان ملل نیز گفت که این سازمان متعهد شده تا تمام تلاش خود را برای فراهم کردن بازدید تکنیسینهای سازمان انرژی اتمی از نیروگاه اتمی زاپروژیا فراهم کند.
او گفت: جنگ در جریان است و ما با یک نیروگاه هستهای در میان صحنه نبرد مواجه هستیم. فکر کنم دستکم دو یا سه صفحه مشکل وجود دارد که باید به آنها رسیدگی شود.
همچنین به نقل از خبرگزاری شینهوا، ژانگ جون، نماینده چین در این نشست گفت: ما از طرفین میخواهیم خودداری پیشه کرده، محتاطانه عمل کرده، از هر اقدامی که امنیت هستهای را به خظر میاندازد اجتناب کرده و تمام تلاش خود را برای کاهش حداکثری سوانح احتمالی به کار گیرند.
ژانگ به عنوان رئیس شورای امنیت سازمان ملل در ماه اوت، ریاست این جلسه را بر عهده داشت.
او یادآور شد که زاپروژیا یکی از بزرگترین نیروگاهها اتمی اروپاست و اگر فاجعه در آن رخ دهد، عواقبش از فاجعه هستهای فوکوشیما در ژاپن شدیدتر خواهد بود.
نماینده هند در سازمان ملل نیز با حمایت از اظهارات گروسی و گوترش، خواستار رسیدگی سریع به این بحران شد.
انتهای پیام
https://www.kioskekhabar.ir/?p=162686