گروه : اجتماعی
مدیرکل دفتر توانمندسازی خانواده و زنان سازمان بهزیستی با بیان اینکه ۳۰ هزار زن سرپرست خانوار در پشت نوبت مستمریبگیران قرار دارند، گفت: با توجه به شرایط اقتصادی و تورم جامعه توانمندسازی زنان سرپرست خانوار به کندی پیش میرود و به سختی انجام میشود.
«فاطمه عباسی» مدیرکل دفتر توانمندسازی خانواده و زنان سازمان بهزیستی در گفتوگو با خبرنگار ایلنا درباره مددجویانی که پشت نوبت ورود به سازمان بهزیستی هستند، گفت: در حال حاضر ۵۰ هزار پشت نوبتی وجود دارد که حدود ۲۰ هزار مورد از آنها خانوادههای چند قلو و ۳۰ هزار مورد از آنها زنان سرپرست خانوار هستند که اغلب این زنان از سال گذشته در انتظار ورود به چرخه مستمریبگیران سازمان هستند و البته همه این زنان مربوط به سال جاری و به دلیل شرایط کنونی نیستند.
وی ادامه داد: این تعداد از افراد که در پشت نوبت ورودی سازمان هستند، مستمریبگیر سازمان محسوب نمیشوند، اما برخی خدمات مانند معرفی برای دریافت وام و خدمات دیگر نیز به این افراد ارائه میشود. متاسفانه تا زمانی که بودجه و اعتبار لازم برای تحت پوشش قرار گرفتن این افراد در اختیار ما قرار نگیرد، نمیتوانیم این افراد را از پشت نوبت خارج کرده و تحت پوشش قرار دهیم.
مدیرکل دفتر توانمندسازی خانواده و زنان سازمان بهزیستی کشور خاطرنشان کرد: برای پذیرش این افراد که در پشت نوبت قرار دارند یا باید افرادی که در حال حاضر تحت پوشش ما هستند را توانمند کرده و از چرخه تحت پوشش خارج کنیم یا اینکه باید اعتبار لازم در اختیار ما قرار بگیرد که هیچ کدام از این دو موضوع در حال حاضر اتفاق نیفتاده است.
توانمندسازی زنان سرپرست خانوار به کندی و سخت پیش میرود
عباسی تاکید کرد: متاسفانه با توجه به شرایط کرونا، تورم و موضوعات دیگر توانمندسازی زنان سرپرست خانوار به کندی پیش میرود و به سختی انجام میشود. در سالهای گذشته ما میتوانستیم با کمکهایی که برای اشتغال به این زنان میکنیم و ایجاد فرآیندهای توانمندسازی، آنها را از چرخه حمایت خارج کنیم، اما در سال جاری متاسفانه به دلیل مشکلاتی که وجود دارد، اگرچه زنان به همان شاخصهای توانمندسازی دست پیدا کردهاند، اما باز هم نمیتوانیم، بگوییم آنها توانمند شدهاند و بنابراین نمیتوانیم، آنها را از چرخه تحت پوششمان خارج کنیم، چراکه تورم بسیار بسیار جلوتر از ما حرکت میکند.
وی ادامه داد: البته هنوز به طور کامل پروندهها مورد پایش و بررسی قرار نگرفته و نمیتوانیم آماری از زنانی که در سال جاری توانمند شدهاند، ارائه دهیم اما با توجه به شرایط و صحبتهایی که با کلینیکهای مددکاری در استانها داریم همه بر این عقیده هستند که اگرچه شاخصهایی که ما برای توانمندسازی زنان در نظر داریم در برخی از افراد ایجاد شدهاست، اما با توجه به افزایش هزینهها و تورم نمیتوانیم بگوییم این زنان را توانمند کردهایم. بنابراین با توجه به شرایط ایجاد شده در کشور معتقدم باید در دستورالعملهایمان مقداری تغییر در شاخصها ایجاد کنیم، چراکه اگر این شرایط اقتصادی ادامه داشته باشد، این شاخصها دیگر به معنی توانمندسازی نیست و باید تغییر کند.
بودجهای برای پذیرش مددجوی جدید به ما داده نشده است
مدیرکل دفتر توانمندسازی خانواده و زنان سازمان بهزیستی کشور در پاسخ به این سوال که آیا این افراد امسال و به دلیل شرایط کرونا پشت نوبت ورود به بهزیستی قرار گرفتهاند، گفت: خیر، در سالهای گذشته نیز یک سری افراد پشت نوبت بودند، اما همانطور که گفتم در سالهای گذشته قدرت توانمندسازی ما بیشتر بود و تعدادی از چرخه خارج میشدند، اما امسال چنین شرایطی ایجاد نشده است. همچنین بودجهای هم برای پذیرش مددجوی جدید در این بخش به ما تخصیص داده نشده است. برای همین نتوانستیم زنانی که از سال گذشته پشت نوبت بودهاند را پذیرش کنیم.
عباسی با بیان اینکه زنان سرپرست خانوار تحت پوشش سازمان بهزیستی به ۴ گروه تقسیم میشوند، خاطرنشان کرد: در حال حاضر ۲۵۰ هزار خانوار زن سرپرست که شامل چهار گروه زنان دارای همسر متوفی، زنان مطلقه، زنان دارای همسر از کارافتاده و دختران مجرد و زنان خود سرپرستی هستند که اغلب یا همسرانشان مفقود شده و یا در زندان به سر میبرند. این ۲۵۰ هزار زن با بعد خانوارشان شامل ۵۸۲ هزار نفر میشوند.
وی در پاسخ به این سوال که آیا برای سال ۱۴۰۰ درخواست بودجه لازم برای تحت پوشش قرار گرفتن این زنان ارائه خواهد شد، گفت: ما درخواست کردهایم، اما باید سازمان برنامه و بودجه به ما این اعتبارات را تخصیص دهد، البته همانطور که بیان شد، کمکهای موردی برای این افراد صورت میگیرد و این زنان را رها نمیکنیم. همچنین بسیاری از این زنان جهت دریافت کمک به کمیته امداد مراجعه و پذیرش میشوند، چراکه بودجه کمیته امداد با ما متفاوت است. حتی ممکن است در این مدت تعدادی از این زنان نیز تحت پوشش کمیته امداد قرار گرفته باشند. ما اسامی این زنان را به عنوان پشت نوبتی ثبت کردهایم، اما هنوز وارد سیستم ما به عنوان مستمری بگیر نشدهاند.
اعلام استانهای دارای بیشترین زن سرپرست خانوار
وی خاطرنشان کرد: چنانچه در این مدت زیرمجموعه کمیته امداد شده باشند زمانی که ما بخواهیم این زنان را وارد چرخه مستمریبگیران کنیم با توجه به اینکه در سیستم کمیته ثبت هستند، دیگر نمیتوانند وارد مجموعه ما شوند. بنابراین در حال حاضر که هنوز اقدامی برای تحت پوشش قراردادن این زنان صورت نگرفته است، نمیتوانم بگویم از این ۳۰ هزار نفر چه تعداد زیرمجموعه کمیته امداد قرارگرفتهاند.
مدیرکل دفتر توانمندسازی خانواده و زنان سازمان بهزیستی کشور با بیان اینکه استان خوزستان، آذربایجان شرقی و مازندران بیشترین زنان سرپرست خانوار تحت پوشش سازمان بهزیستی را دارند، تاکید کرد: برای پذیرش این زنان شاخصهایی را در نظر گرفتهایم که افرادی که نیازمندتر هستند، اول تحت پوشش قرار بگیرند در حال حاضر هم اگر مددجویی فوت کند یا توانمند شود افرادی که نیازمندتر هستند، سریعتر از دیگر افراد پشت نوبت وارد چرخه سازمان میشوند.
عباسی با اشاره به اقداماتی که برای توانمندسازی زنان سرپرست خانوار تحت پوشش سازمان بهزیستی انجام می شود، گفت: در بحث توانمندسازی چند طرح مورد بررسی قرار میگیرد، یکی از این طرحها آمادهسازی شغلی افراد براساس علاقهمندیها و استعدادهایشان است، این افراد آموزشهای فنی و حرفهای را دیده و یا به صورت فردی و یا به صورت گروهی مشغول میشوند و گروه همیاران را تشکیل می دهند. در این مرحله به مددجویان مبلغ ۱۵ میلیون تومان کمک بلاعوض پرداخت میشود تا بتوانند انواع مشاغل خرد و خانگی را ایجاد کنند. در این طرح ۵ تا ۷ از زنان سرپرست خانوار با هم یک شغل را ایجاد میکنند.
لغو اجرای برنامه مددکاری جامعهای در محلات پرآسیب به دلیل کرونا
او ادامه داد: همچنین طرح دیگری برای توانمندسازی زنان سرپرست خانوار در نظر گرفته شده است که در آن طرح بعد از آموزشهای لازم، زنان گروههایی را تشکیل میدهند و در ابتدا در این گروهها پسانداز خرد را آموزش دیده و به بانک کشاورزی معرفی میشوند و وامهایی در اختیار این زنان قرار داده میشود.
وی در بخش دیگری از صحبتهایش درباره طرح مددکاری جامعهای گفت: با توجه به شرایط کرونا در سال جاری بسیاری برنامههای اجتماع محور ما از جمله اجرای برنامه «مراقبت از خانواده» برای زنان سرپرست خانوار به منظور جلوگیری از فروپاشی خانواده آنها به دلیل فقر و مشکلات اجتماعی قرار بود، اجرایی شود دچار چالش شده و نتوانستیم به صورت مستقیم کار کنیم، البته براینکه بتوانیم آسیب حذف این برنامهها را کاهش داده و همچنین برای جلوگیری از آسیب به مددجو برنامههای بازدید از منزل را با رعایت پروتکلها در نظر گرفتهایم، اما برنامه مددکاری جامعهای که قرار بود در محلات پرآسیب و حاشیهای اجرا شود به دلیل شرایط کرونا متاسفانه کنسل شده است.
https://www.kioskekhabar.ir/?p=46655