×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

اخبار ویژه

امروز : شنبه, ۳ آذر , ۱۴۰۳
رفع عوارض آلودگی هوا با تغذیه سالم

به گزارش ایرنا، آلودگی هوا به عنوان یکی از چالش‌های جهانی که عمدتا به دلیل فعالیت‌های انسانی اتفاق می‌افتد، براساس برخی از منابع معتبر، سالانه ۷ تا ۹ میلیون قربانی می‌گیرد.
سعید نمکی، وزیر بهداشت، درمان وآموزش پزشکی نیز سال ۹۸ آلودگی هوا را ششمین عامل مرگ ومیر و دومین علت فوت در بیماری‌های غیرواگیر در جهان اعلام کرده بود.
به گفته وی، ۳۶ درصد علت مرگ ومیرهای مرتبط با ریه، ۳۴ درصد سکته‌های مغزی و ۲۵ درصد سکته‌های قلبی در کشور ناشی از آلودگی هوا در دنیاست.
همچنین نتایج یکی از تحقیقات آبان سال ۹۹ در مرکز پزشکی دانشگاه «یوهانس گوتنبرگ» آلمان نشان می‌دهد، بیش از ۱۵ درصد مرگ ومیرهای ناشی از آلودگی به کووید ۱۹ در جهان و ۱۸ درصد تلفات ناشی از این ویروس در آمریکا می‌تواند به دلیل حضور طولانی‌مدت در معرض آلودگی هوا باشد.
عباس شاهسونی رییس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی هم طی روزهای گذشته به ایرنا گفت: بر اساس مطالعات انجام شده، به ازای افزایش هر میکروگرم غلظت ذرات معلق، هشت درصد موارد مرگ ومیر ناشی از کرونا افزایش می‌یابد.
به گفته علیرضا زالی فرمانده عملیات مدیریت بیماری کرونا در کلانشهر تهران نیز با وارونگی وآلودگی هوا، ماندگاری ویروس کرونا در هوا افزایش یافته و با تضعیف سیستم تنفسی، آسیب‌پذیری در برابر این بیماری (کرونا) افزایش پیدا می‌کند.
به اعتقاد برخی متخصصان وکارشناسان تغذیه اما رعایت یک رژیم غذایی صحیح در این شرایط می‌تواند این آسیب‌پذیری را در سطح قابل‌توجهی کاهش دهد و با تقویت سیستم ایمنی وهمچنین تنفسی تبعات مخرب آن را دفع کند.

دیبا طباطبایی کارشناس ارشد تغذیه در این رابطه به خبرنگار اجتماعی ایرنا گفت: آلودگی هوا به عنوان یکی از معضلات کشورهای صنعتی (توسعه‌یافته) که عمدتا به دلیل آلاینده‌های صنعتی و سوخت‌های کارخانه‌ای اتفاق می‌افتد، باعث ایجاد رادیکال‌های آزاد در محیط زیست شده وسلامت شهروندان به ویژه سالمندان، کودکان وبیماران زمینه‌ای را در معرض خطر قرار می‌دهد.
وی با اشاره به شیوع کرونا افزود: یک رژیم غذایی صحیح اما باتوجه به شیوع ویروس کرونا می‌تواند سیستم ایمنی بدن را در مواجهه با آلودگی هوا نیز تقویت کند.
طباطبایی تصریح کرد: کاهش و رفع اضطراب و استرس، فعالیت‌های ورزشی وهمچنین خواب کافی نیز (به همراه این رژیم غذایی) آثار ونتایج مخرب آلودگی‌ هوا را کاهش می‌دهد.
فست‌فود ممنوع
وی ادامه داد: در حال حاضر به منظور تقویت سیستم ایمنی بدن در مقابل این آلودگی، مصرف مواد غذایی با ارزش بالا باید افزایش یابد وغذاهای فرآوری شده (کنسروی)، فست‌فودها وسرخ کردنی‌ها به حداقل برسد.
طباطبایی اضافه کرد: سبزیجات ومیوه‌جات تازه نیز به جهت تامین ویتامین وفیبر وهمچنین آنتی‌اکسیدان‌ها که نقش موثری در مهار رادیکال‌های آزاد ایفا می‌کنند، باید افزایش یابد.
به گفته این مشاور، ویتامین سی همچون مرکبات (نارنگی، کیوی، پرتقال) یکی از منابع غنی آنتی‌اکسیدان‌ها محسوب می‌شود.
طباطبایی با بیان این که مصرف مایعات به ویژه آب (ترجیحا آب تصفیه‌شده) نیز در دوران آلودگی هوا وهمچنین شیوع کرونا باید افزایش یابد، گفت: میزان مصرف آب عمدتا باید براساس نیاز بدن تامین شود و تعین یک مقدار معین برای تمامی اشخاص وگروه‌ها صحیح نخواهد بود.
این کارشناس تغذیه تاکید کرد: مصرف ویتامین دی به ویژه لبنات و برخی از میوه‌ها نظیر موز نیز یکی از عناصر اصلی جهت تقویت سیستم ایمنی بدن است که سبب جذب کلسیم وتقویت سلول‌ها نیز می‌شود.
وی همچنین با تاکید بر ضرورت انجام آزمایش خون گفت: ویتامین دی به جهت اهمیت برای سیستم ایمنی بدن باید از طریق آزمایش خون کنترل شود ودر صورت کمبود با تغذیه غنی جبران شود.
طباطبایی خاطرنشان کرد: پروبیوتیک‌ (باکتری فلور روده) نیز یکی از منابع کمک‌رسان به سیستم ایمنی بدن در مواجهه با آلودگی وعوامل استرس‌زا همچون شیوع کرونا است.
ضرورت مصرف رنگدانه‌های زرد – نارنجی
این کارشناس تغذیه با تاکید بر ضرورت مصرف ویتامین ای در این ایام تصریح کرد: بتاکاروتن (یک رنگدانه زرد – نارنجی که در برخی گیاهان و میوه‌ها از جمله هویج و کدو تنبل یافت می‌شود) روی وسلنیم نیز به همراه مصرف ویتامین سی ودی از التهابات ناشی از انتشار رادیکال‌های آزاد در محیط جلوگیری می‌کند.

به گفته طباطبایی، ویتامین ای نیز جوانه گندم، مغزدانه‌ها همچون بادام وگردو وسبزیجات سبزرنگ یافت می‌شود.
وی همچنین با اشاره به اهمیت مصرف لبنیات به ویژه شیر وماست اضافه کرد: لبنیات ذرات معلق آلودگی نظیر سرب وجیوه را از بین می‌برد و احساس تهوع وسردردهای ناشی از آلودگی هوا را کاهش می‌دهد.
طباطبایی ادامه داد: در این ایام یک ونیم تا دو لیوان شیر باید مصرف شود. زیرا این لبنیات به خروج از آلاینده‌های مضر از طرق دفع ادرار نیز کمک خواهد کرد.
وی با بیان این که این مواد لبنی سرشار از فرآوری‌های پروبیوتیک نیز هستند، گفت: در دوران آلودگی هوا مصرف روغن زیتون به ویژه همراه با لیموترش تازه در سالاد ضروری است.
از: الهام دربان 

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.