×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

اخبار ویژه

امروز : جمعه, ۲ آذر , ۱۴۰۳
ایمنی و اثربخشی واکسن روسی کرونا / مشکل “ارز” و خطر کمبود دارو و تجهیزات ضروری

به گزارش کیوسک خبر به نقل از ایسنا، دکتر محمدرضا شانه‌ساز در نشست خبری ویدیوکنفرانسی در پاسخ به سوال ایسنا درباره جزییات تامین واکسن کرونا، گفت: در بحث تامین واکسن کرونا، واقعا نگاه اصلی‌مان به تامین واکسن از تولیدکنندگان داخلی است، به لحاظ میزان بسیار بالایی که باید برای کشور تامین کنیم؛ اما تا زمانیکه از تولید داخلی مطمئن شویم و تولیدکنندگان‌مان بتوانند در حجم انبوه نیاز کشور را برطرف کنند، به واردات هم فکر کردیم. یکی از اقدامات مشارکت در سازوکار کووکس بود که ایران در آن عضو شد و علی‌رغم تحریم‌ها با هر زحمتی بود پول آن را واریز کردیم و به آن سازوکار پیوستیم.

واکسن روسی از واکسن‌های خوش سابقه در دنیا

وی افزود: در عین حال خرید از سایر منابع معتبر و مطمئن را در دستور کار داشتیم و پیگیری کردیم. به طوری که سعی کردیم از توان و ارتباطات هم بخش‌های خصوصی و هم بخش‌های غیرخصوصی و دولتی بهره بردیم. بر این اساس اولین محموله‌ای که برای واردات انتخاب شده، واکسن یکی از کمپانی‌های روسی است که طی این مدت یک واکسن بسیار مطمئن هم از بعد سلامتی و ایمنی و هم از بعد اثربخشی و ایمنی‌زایی بوده و از واکسن‌های خوش‌سابقه در دنیا بوده است. در حد چند میلیون دوز برای وارداتش صحبت کردیم.

منابع مورد نظر ایران برای خرید واکسن کرونا

وی افزود: البته تنها روی واکسن روسی حساب نکردیم، بلکه  سبدی از واکسن‌های مختلف را در نظر داریم. یک قسمت از واکسن‌های هندی، چینی و نهایتا کوبا که در کوبا چیزی بین انتقال دانش فنی، تولید و بخشی هم احیانا واردات خواهد بود. این‌ها منابع معتبر و مطمئنی هستند که به کشورهای مختلف عرضه شده است.

شانه‌ساز ادامه داد: البته بعضا در فضای مجازی دیدم و شنیدم که چرا در کشور تاکنون واکسن کرونا را دریافت نکردیم؟. واقعیت این است که که تا فاز سه مطالعات بالینی یک واکسن که آخرین مرحله‌ای است که در حال حاضر در دنیا باید برای واکسن کرونا طی شود، انجام نشده باشد، اجازه واردات هیچ واکسنی را ندادیم. اینکه در برخی کشورهای همسایه  از حوزه خلیج فارس تا کشورهای نزدیک و یا دوردست، واکسن را زودتر دریافت کردند، به این لحاظ بود که آن‌ها در فاز سه مطالعات بالینی مشارکت کردند اما ما نخواستیم و سیاست،  افکار عمومی، دولتمردان و… نظرشان این نبود که ما در مطالعات بالینی واکسن‌ها مشارکت کنیم.

آخرین وضعیت واکسن‌های ایرانی کرونا

وی در پاسخ به سوال دیگر ایسنا، درباره وضعیت صدور مجوز جدید آغاز مطالعه بالینی برای دیگر واکسن‌های ایرانی کرونا، گفت: بنابراین واکسن روسی که مورد نظر است یکی از منابع مطمئن و معتبری است که می تواند در پیشگیری و قطع انتقال بیماری کووید-۱۹ موثر باشد که به تعداد زیاد وارد می کنیم. در عین حال واقعا برآوردمان این است که نیازمان را از طریق تولید داخلی واکسن تامین کنیم.

سبد چند واکسن ایرانی در سازوکار کووکس

شانه‌ساز گفت: مجوز دوم را برای یک موسسه که ارسال مدارک را انجام داده بودند، صادر کردیم و به زودی ظرف یکی دو هفته آینده ما مجوز آغاز مطالعات بالینی سومین تولیدکننده‌مان را هم صادر می‌کنیم. البته هر یک از این‌ها پلتفرم خاص خود را دارند. زیرا برای تولید این واکسن در دنیا چهار تا پنج روش مدنظر است و در کشور هم هر یک از تولیدکنندگان با یک روش تولید را می خواهند انجام دهند و ما تنوعی از انواع واکسن‌هایی را که با روش های مختلف تولید می شود در ایران خواهیم داشت و امیدوارم بتوانیم ظرف مدت کوتاهی، بخشی از تولیداتمان را به کشورهای دیگر صادر کنیم. کمااینکه چندتا از تولیدکنندگان ما در سازوکار کووکس ثبت و پذیرفته شدند تا اگر  تولید کافی انجام شود، از آن‌ها خریداری هم انجام می‌شود.

وضعیت انبارهای دارویی

صرف ۷۰۰میلیون دلار از ارز دارو وتجهیزات پزشکی برای کرونا

شانه‌ساز در پاسخ به سوالی درباره وضعیت انبارهای موارد اولیه دارویی و نگرانی از کمبود آن‌ها، گفت: ذخایر مواد اولیه ما مطمئن است، اما از آنجایی که مستمرا و به طور مرتب باید این ذخایر جایگزین شود، نباید وقفه‌ای در تامین و تدارک رخ دهد. مهم‌ترین بحث ما بحث ارز است. امسال بخش مهمی از ارز ۲٫۵ میلیاردی که قرار بود به حوزه دارو و تجهیزات اختصاص داده شود، برای کرونا مصرف شد؛ برای داروهای مختلفی که در زمان کرونا آمد و داروهایی که به صورت روتین مصرف می‌شد، اما به دلایل بعضا غیر مستند علمی در خط تجویز همکاران پزشک قرار گرفت که بعضی از آن‌ها بسیار گران‌قیمت و ارزبر بودند، اما ما وظیفه داشتیم که آن‌ها را تامین کنیم.

وی ادامه داد: برآوردمان این است که چیزی حدود ۷۰۰ میلیون دلار از ۲٫۵ میلیارد دلاری که برای دارو و تجهیزات در شرایط معمول تخصیص داده و تامین می‌شد در حوزه کرونا مصرف شد که برای آن علی رغم اصرار وزارت بهداشت هیچ عدد و مبلغی تاکنون عملا تامین نشده است که این موضوع برای ما دارد مشکل ساز می‌شود و اگر فکر عاجلی نکنیم، بحث تامین داروها و تجهیزات ضروری را به شدت تهدید می‌کند.

بلاتکلیفی نرخ ارز دارو

شانه ساز افزود: این بخش می‌تواند بخش نگران کننده‌ای باشد. از طرف دیگر بلاتکلیفی قیمت ارز و اینکه آیا ارز دارو ۴۲۰۰ تومانی خواهد ماند یا اینکه قیمت تغییر خواهد کرد، نیز یکی از چالش‌های ما است. البته به هر حال در شرایط تحریم و با کمک دشمنان کشور، توانستیم در زمینه تولید قدم‌های بسیار خوبی را برداریم.

سهم واردات از بازار ریالی داروی ایران

وی ادامه داد: بازار وارداتی ما در سال ۱۳۹۷، ۳۰ درصد ریالی و سه درصد عددی بازارمان در اختیار واردات بود، در سال ۱۳۹۸ به دلیل محدودیت‌هایی که دشمنان ایجاد کردند با برنامه ریزی و استفاده از توان داخلی قدم های بزرگتر برداشتیم و میزان عددی واردات به دو درصد و میزان ریالی واردات به ۲۲ درصد کاهش یافت. امسال هم تاکنون ۱۵ درصد بازار ریالی به واردات اختصاص داشته است. بر این اساس از سال ۱۳۹۷ تاکنون سهم واردات از بازار ریالی داروی کشور، نصف شده است که این کمکی بود که علی رغم نیت خبیثانه ای که پشت افکار تحریم گران بوده است، در کشور با وجود زیرساخت ها و خودباوری که وجود دارد، توانستیم به این دستاوردها دست یابیم.

کمبود جدی دارویی نداریم

شانه ساز تاکید کرد: واقعا در حال حاضر کمبود جدی دارو نداریم و از این بابت نگرانی نداریم، اگر بانک مرکزی و مراجع تصمیم گیر در زمینه تامین ارز مورد نیاز برای تامین مواد اولیه و مواد حد وسط کمک کنند که البته در این زمینه هم بیش از گذشته روی پای خودمان ایستادیم، اما اگر کمک کنند و ارز آن تامین شود، یقینا این اعداد و ارقام بهتر می شود. ضمن اینکه اکنون بازارهای صادراتی خوبی هم داریم و علاوه بر تامین نیاز کشور، زمینه صادرات هم داریم، اما مشکل عمده ما این است که پول دارویی که صادر می‌کنیم، نمی‌تواند به کشور بازگردد و بانک‌های جهانی اجازه کار با بانک‌های ما را ندارند و این یکی از مشکلاتی است که دشمنان سعی کردند به این وسیله سرعت رشد تولید و توسعه کمپانی های دارویی و تجهیزاتی ما را بگیرند. به همین دلیل مقداری اعداد صادراتی‌مان نتوانسته رشد لازم را داشته باشد.

وی در پاسخ به سوال دیگری درباره تعرفه خدمات دارویی نیز گفت: همیشه اعلام کردیم که تابع قانون هستیم و تابع آراء دیوان عدالت اداری هستیم و انجام می‌دهیم. منتها واقعا در این شرایط این اقدام بازی خطرناکی است. در شرایطی که دشمنان کشور، یکی از محورهای اصلی و روش های اعمال فشار را روی بحث دارو متمرکز کردند تا عرضه و فروش دارو را متشنج کنند، حال اینکه در داخل هم با چنین تصمیماتی به این کارها دامن زده که منجر به بر هم خوردن نظم در داروخانه‌ها شود، منطقی نیست. البته ما ضمن اینکه قانون را اجرا می کنیم و تابع اجرای قانون هستیم، اما از مسیرهای قانونی هم به دنبال حل این مشکل هستیم.

ادامه دارد

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.