×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

اخبار ویژه

امروز : جمعه, ۲ آذر , ۱۴۰۳
زنگنه: تا پایان سال ۱۴۰۱ دیگر هیچ گازی در مشعل‌ها نخواهد سوخت

به گزارش کیوسک خبر به نقل از روابط عمومی شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس، این قرادادها با حضور وزیر و مقام‌های ارشد وزارت نفت، مدیر عامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس و چهار نماینده از استان خوزستان با رعایت پروتکل‌های بهداشتی در سالن شهید بهشتی وزارت نفت برگزار شد.
در ابتدای این مراسم مدیرعامل پالایشگاه گاز بیدبلند خلیج فارس با اشاره به سختی‌های سال ۹۹ از نظر تحریم‌های اقتصادی، شرایط اقتصادی و شیوع ویروس کرونا، اظهار داشت: با تدبیر و ریل‌گذاری مناسب مهندس زنگنه برای جمع‌آوری گازهای همراه نفت سه استان خوزستان، بوشهر و کهگیلویه و بویراحمد، ابرپروژه بیدبلند خلیج فارس بهمن ماه سال گذشته به بهره‌برداری رسید.
محمود امین‌نژاد با بیان اینکه «هم‌اکنون پالایشگاه گاز بیدبلند خلیج فارس شاهرگ انرژی در تأمین انرژی و خوراک پتروشیمی‌های ماهشهر در حال ایفای نقش است»، اظهار داشت: به منظور تکمیل زنجیره تأمین خوراک بیدبلند خلیج فارس، پروژه بهسازی و احداث تأسیسات جمع‌آوری گازهای مشعل به این شرکت واگذار شده است، قرارداد این پروژه به ارزش یک میلیارد یورو میان شرکت ملی مناطق نفت‌خیز جنوب و پالایشگاه گاز بیدبلند خلیج فارس امضاء شد.
وی ادامه داد: پروژه بهسازی و احداث تأسیسات جمع‌آوری گازهای مشعل شامل ۲۷ طرح در سه گروه پیش‌تراکم و تزریق، بهسازی تأسیسات قدیمی نفت و جمع‌آوری گازهای مشعل تعریف شده است.
مدیرعامل پالایشگاه گاز بیدبلند خلیج فارس با اشاره به اینکه این پروژه از مهرماه سال ۹۸ آغاز شد و مطالعات پایه آن از سوی پیمانکار داخلی انجام شده است، گفت: هم‌اکنون حدود ۱۲ قرارداد با احتساب قراردادهایی که امروز امضا می‌شود به ارزش حدود ۳۶۳ میلیون یورو نهایی شده‌اند، که از این ۱۲ قرارداد، ۱۱ قرارداد در حال مؤثر شدن است.
وی با بیان اینکه در دو ماه آتی با همکاری خوب شرکت مناطق نفت‌خیز جنوب، حدود ۳۵۰ میلیون یورو دیگر از این قراردادها مؤثر خواهد شد، اظهار داشت: بنابراین از مجموع یک میلیارد یوروی این پروژه تا دو ماه آینده مجموع قراردادهایی که امضا می‌شود به ۷۱۳ میلیون یورو خواهد رسید که دستاورد بسیار مطلوبی است که می‌تواند رویای جمع‌آوری گازهای مشعل را مانند بیدبلندخلیج فارس به واقعیت تبدیل کند.
امین‌نژاد با اشاره به اینکه امروز قراردادهای ۲۴ دستگاه کمپرسور سانتریفیوژ به ارزش ۷۵ میلیون یورو با شرکت‌های توربوکمپرسور نفت (OTC)‌ و مهندسی و ساخت توربین مپنا (TUGA) و قرارداد جمع‌آوری گازهای همراه نفت منطقه رگ‌سفید به ارزش ۹۰ میلیون یورو با شرکت طراحی و مهندسی صنایع انرژی (EIED) امضا می‌شود، افزود: با جمع‌آوری گازهای همراه رگ‌سفید، ۱۲۰ تا ۱۲۵ میلیون فوت مکعب در روز به تولید بیدبلند اضافه می‌شود.
وی به ساخت حدود ۱۱۰ دستگاه کمپرسور در اجرای پروژه بهسازی و احداث تأسیسات جمع‌آوری گازهای مشعل اشاره کرد و گفت: هدف ما این است که حداکثر استفاده از توان داخلی در تأمین این کمپرسورها انجام شود و آنهایی که فناوری آن در کشور وجود ندارد نیز برنامه‌ریزی شده است، تا شرکت‌های ایرانی به صورت شریک با شرکت‌های خارجی این فناوری‌ها را به داخل کشور منتقل کنند.
مدیرعامل پالایشگاه گاز بیدبلند خلیج فارس به ایجاد حدود ۳۵۰ کیلومتر خطوط لوله گازترش در این پروژه برای انتقال این خوراک به خطوط لوله بیدبلند خلیج فارس اشاره کرد و ادامه داد: حدود ۱۷۰ کیلومتر خطوط انتقال برق و ۹ ایستگاه پست فشار قوی از شاخصه‌های مهم این پروژه است.
امین‌نژاد در پایان با اشاره به وضع کنونی صندوق توسعه ملی و سیستم بانکی، خطاب به مهندس زنگنه گفت: تقاضا دارم که وزارت نفت درباره تنفس پرداخت خوراک یک فرصت سه‌ساله یا دوساله به بیدبلند خلیج فارس بدهد تا این شرکت بتواند با درآمد تولیدات کنونی این شرکت که با ۴۵ تا ۴۸ درصد خوراک، روزانه ۴۰ میلیارد تومان است، پروژه‌های جمع‌آوری گازهای مشعل را با استفاده از منابع خود با سرعت بیشتری پیش ببرد.

زنگنه: سوختن گازهای همراه نفت، همانند سوزاندن طلا و دلار است

وزیر نفت در مراسم انعقاد قراردادساخت تجهیزات جمع آوری گازهای مشعل با شرکت‌های ایرانی، با تأکید بر اینکه شرکت ساختمانی و نصب توربوکمپرسور نفت (OTC) و شرکت مپنا به پشتوانه نیروی انسانی متخصص کارهای بزرگی انجام دادند، گفت: ما نمی‌خواهیم در شرایط تحریم زیاد حرف بزنیم، می‌خواهیم بیشتر عمل کنیم تا مردم آثار کارها را ببینند.
بیژن زنگنه اظهار داشت: صنعت نفت همسو با آغاز سال ۱۴۰۰ که با تدبیر مقام معظم رهبری سال «تولید، پشتیبانی‌ها و مانع‌زدایی‌ها» نام‌گذاری شده است کمیته‌ای برای تحقق این شعار تشکیل داد و در نخستین روز کاری امسال نیز نشستی با مقام‌های ارشد صنعت نفت به‌منظور تعیین مهم‌ترین مسئولیت‌های هر بخش برگزار شد.
وی ضمن اظهار خرسندی از امضای قراردادهای ساخت تجهیزات جمع‌آوری گازهای همراه با سازندگان ایرانی یادآوری کرد: طرح جمع‌آوری گازهای همراه نفت و انتقال آن به پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس و پتروشیمی مارون پیش‌تر آغاز شده، طرح‌های امروز بخشی از برکات این طرح (طرح جمع‌آوری گازهای همراه نفت) بیش از یک میلیارد یورویی و داخلی کردن ساخت الکتروکمپرسورهای این طرح است.
وزیر نفت با بیان اینکه من همیشه حسرت سوختن گازهای مشعل را داشتم، اظهار کرد: نخستین بار سال ۱۳۵۱ زمان دانشجویی و در قالب تور به اهواز سفر کردم. در آن روز سوختن گازهای مشعل با اینکه از خانواده نفت بودم، برایم عجیب بود. اگر خاطرات علم را خوانده باشید می‌بینید حتی یکی از دغدغه‌های همیشگی رژیم گذشته هم سوزاندن گازهای همراه نفت بوده و یکی از اختلاف‌های با کنسرسیوم نیز همین موضوع بوده است، اما کاری در این زمینه انجام نشد.
زنگنه با بیان اینکه سوختن گازهای همراه همانند سوزاندن طلا و دلار است، که آزار و اذیت مردم را هم به همراه دارد، تصریح کرد: یکی از اولویت‌های رهبر معظم انقلاب در حوزه نفت و انرژی که به رئیس‌جمهوری ابلاغ شده است بر همین موضوع جمع‌آوری گازهای همراه نفت متمرکز بوده است، نخستین کاری که در این حوزه انجام دادیم طرح آماک بود که گازهای اسیدی را جمع کردیم و با بخشی از آن پتروشیمی مارون ساخته شد که از سودآورترین پتروشیمی‌های ایران است.
وی با بیان اینکه برنامه ما این بود که تا پایان سال ۱۴۰۰ دیگر هیچ گاز همراهی در مشعل‌ها نسوزد، تصریح کرد: با توجه به اقدام‌هایی که در دستور کار است ان‌شاءالله این مهم تا سال ۱۴۰۱ به انجام می‌رسد و در پایان این سال دیگر گاز همراهی وجود ندارد که در مشعل‌ها بسوزد.
وزیر نفت از جمع‌آوری گازهای همراه و انتقال آن به پالایشگاه بیدبلند به‌عنوان قلب همه طرح‌های جمع‌آوری گازهای همراه یاد کرد و با بیان اینکه کارشناسان زیادی روی این موضوع که بسیار سخت بود کار کردند، یادآوری کرد: موضوع بسیار مهمی که در این سال‌ها در وزارت نفت اتفاق افتاد تغییر پارادایم مبنی بر اینکه ان‌جی‌ال بخش بالادستی نیست و ما می‌توانیم آنها را به بخش غیردولتی و خصوصی واگذار کنیم اتفاق افتاد که همسو با آن ان‌جی‌ال ۳۱۰۰، ان‌جی‌ال ۳۲۰۰ و پالایشگاه بیدبلند خلیج‌فارس واگذار شد.
زنگنه ادامه داد: ما حتی به‌دنبال این هستیم که O&M (نگهداری و بهره‌برداری) برای ان‌جی‌ال‌های موجود را هم به بخش خصوصی مصرف‌کننده آن واگذار کنیم، زیرا وزارت نفت خیلی نباید وارد کارهای بهره‌برداری شود.
وی با بیان اینکه یکی از دغدغه‌های ما این است که در کنار این طرح‌ها با توجه به ضرورت اشتغال‌زایی و همچنین استفاده از توانمندی داخلی هر چقدر می‌توانیم میزان ساخت داخل در این پروژه‌ها را افزایش دهیم، اظهار داشت: پیچیده‌ترین تجهیزات صنعت نفت مربوط به ماشین‌های دوار شامل الکتروموتورها، تلمبه‌ها، انواع کمپرسورها و توربین‌هاست.
وزیر نفت با اشاره به اینکه در مراسم امروز دو توربین‌ساز و کمپرسورساز بزرگ کشور (اوتی‌سی و توگا) صحبت کردند، گفت: امروز از سازندگان نفت می‌خواهیم برای ما تجهیزات بسازند و دیگر به این شکل نیست که آنها از ما بخواهند، بلکه ما از آنها تقاضا داریم که بیایند ما را توانمند کنند، ما از شرکت‌های سازنده تجهیزات نفت خواستیم کمپرسورهای فرآیندی را که نیاز پتروشیمی است بسازند و این تجهیزات در داخل کشور قابل ساخت هستند و فقط باید به آنها سفارش بدهیم.
زنگنه یکی از راه‌حل‌های وزارت نفت برای حمایت از ساخت داخل را تأسیس پارک فناوری نفت و صندوق فناوری نفت دانست و گفت: به این صورت سفارش‌گذاری کالاها و خرید تضمینی از سازندگان انجام و با این کار یکی از اصلی‌ترین موانع تولید در صنعت نفت برطرف می‌شود. دیگر حالتی پیش نمی‌آید که شرکتی تجهیزات را بسازد و کسی آن را خریداری نکند، بلکه با ایجاد این ساختارها، وزارت نفت حاضر به خرید تضمینی تجهیزات نفتی خواهد بود.
به گفته وی، در هفته‌های آینده نخستین قراردادهای مربوط به خرید تضمینی تجهیزات صنعت نفت امضا می‌شود.
وزیر نفت با بیان اینکه در خط لوله گوره – جاسک تلمبه‌های انتقال نفت ایرانی‌سازی شده‌اند، افزود: ما این کارهای بزرگ را آرام و بی‌سروصدا انجام دادیم. در گذشته ما یک تن ورق مقاوم به اسید و گازترش را نمی‌توانستیم تولید کنیم، اما در یک سال و نیم اخیر ۳۴۰ هزار تن ورق با پیگیری وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران ساخته شده که این جزو افتخارات کشور است.
زنگنه ادامه داد: هیچ خط لوله‌ای به اندازه خط لوله گوره – جاسک به‌صورت کامل ایرانی نیست و ان‌شاءالله به‌زودی نفت را وارد خط لوله گوره – جاسک می‌کنیم تا این طرح فوق‌العاده استراتژیک به ثمر بنشیند.
وزیر نفت از شرکت مپنا (توگا) و شرکت توربوکمپرسور نفت به‌عنوان شرکت‌های دانش‌بنیان که سرمایه اصلی آنها نیروهایشان هستند یاد کرد و گفت: این شرکت‌ها کارهای بزرگی انجام دادند. ما نمی‌خواهیم در شرایط تحریم زیاد حرف بزنیم و بهتر است بیشتر عمل کنیم تا مردم بیشتر آثار آن را ببینند. اهل اغراق نیستم شرکت‌های ایرانی از نظر حجم تولید از ابرقدرت‌های توربین‌ساز در دنیا از لحاظ فناوری جلوتر هستند.
وی تأکید کرد: در اجرای یک پروژه تنها ساخت آن برایم مهم نبوده است، بلکه تمام دغدغه‌ام این بود که سهم ساخت داخل در پروژه‌ها زیاد شود و در زندگی مردم هم اثرگذار باشد.

جمع‌آوری روزانه ۱۶۰۰ میلیون فوت مکعب گازهای مشعل در دستور کار
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران نیز در این مراسم اظهار داشت: بر اساس برنامه‌ریزی‌های انجام شده، روزانه ۱۶۰۰ میلیون فوت مکعب گازهای مشعل در سطح مناطق عملیاتی استان‌های خوزستان و ایلام جمع‌آوری می‌شود.
مسعود کرباسیان تصریح کرد: با اجرای طرح ان‌جی‌ال ۳۲۰۰ روزانه ۵۰۰ میلیون فوت مکعب گازهای مشعل جمع‌آوری می‌شود که جمع‌آوری ۲۵۰ میلیون فوت مکعب آن امسال به نتیجه می‌رسد.
وی پیشرفت این طرح را ۷۵ درصد اعلام کرد و گفت: با اجرایی شدن این طرح که ازسوی هلدینگ خلیج فارس دنبال می‌شود، گازهای غرب کارون به پتروشیمی بندرامام انتقال می‌یابد.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران ادامه داد: طرح ان‌جی‌ال ۳۱۰۰ نیز با ظرفیت روزانه ۲۶۰ میلیون فوت مکعب تاکنون ۵۵ درصد پیشرفت داشته و با اجرای آن، گازهای همراه نفت حوزه ایلام جمع‌آوری می‌شوند.
کرباسیان گفت: طرح دیگری هم از سوی پالایشگاه گاز بیدبلند خلیج فارس و پتروشیمی مارون دنبال می‌شود که با اجرای آن، در مجموع روزانه ۸۷۰ میلیون فوت مکعب گازهای مشعل جمع‌آوری می‌شود.
وی بهبود محیط زیست و ایجاد ارزش‌افزوده را از جمله دستاوردهای مهم اجرای طرح‌های جمع‌آوری گازهای مشعل عنوان کرد و افزود: افزون بر این، این طرح‌ها به ایجاد خوراک پایدار برای پتروشیمی‌ها منتهی می‌شود.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با بیان اینکه برای پیگیری طرح‌ها در زمینه جمع‌آوری گازهای همراه نفت نشست‌ها به‌طور مستمر برگزار می‌شود، خاطر نشان کرد: در نیمه نخست امسال ۱۴ قرارداد دیگر مرتبط با طرح‌های جمع‌آوری گازهای مشعل امضاء می‌شود و با اتکاء به توان داخلی، همه مشعل‌ها خاموش خواهند شد.
در این مراسم همچنین منصور یزدان‌پناه، مدیرعامل شرکت توربوکمپرسور نفت (OTC) از رویکرد حمایتی وزارت نفت نسبت به سازندگان ایرانی قدردانی کرد و گفت: در نتیجه اعتماد و همکاری سازنده این وزارتخانه، ظرفیت‌های داخلی در ساخت انواع توربوکمپرسورها افزایش یافته است.
محمدجواد اشرفی، مدیرکل حفاظت محیط زیست خوزستان هم با بیان اینکه جمع‌آوری گازهای مشعل سبب می‌شود از رهاسازی میلیون‌ها مترمکعب گاز دی‌اکسید گوگرد و دی‌اکسید کربن جلوگیری شود، گفت: جمع‌آوری گازهای مشعل نقشی مؤثر در کاهش گازهای گلخانه‌ای خواهد داشت.
علیرضا ورناصری نماینده مردم و عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی هم در سخنانی با بیان اینکه «نگاه به بیرون نمی‌تواند ما را به نقطه مورد نظر برساند. متخصصان خوبی داریم، باید میدان را در حوزه نفت و گاز به خودی‌ها داد تا ثروت ملی ما چند برابر شود»، اظهار داشت: یک آرزوی دیرینه در کشور که سال‌هاست مورد تأکید مقام معظم رهبری و شهروندان خوزستانی بوده پایان خام‌فروشی است.
نماینده اهواز در مجلس شورای اسلامی نیز با تأکید بر اینکه در شرایط تحریم به این جایگاه رسیده‌ایم که می‌توانیم کمپرسورهای نفت و گاز را بسازیم و خود را از واردات آنها بی‌نیاز کنیم، گفت: برگ برنده ایران در شرایط تحریم بهره‌مندی از مزیت‌های داخلی است.
مجتبی یوسفی به موضوع جمع‌آوری گازهای مشعل نیز اشاره و تصریح کرد: با این کار به اندازه توسعه یک فاز پارس‌جنوبی صرفه‌جویی کرده‌ایم.
در پایان این مراسم قرارداد خرید ۱۴ دستگاه الکترو کمپرسور گریز از مرکز و همچنین تفاهم‌نامه خرید دو دستگاه دیگر الکتروکمپرسور بین پالایشگاه گازبیدبلند خلیج فارس و شرکت تجهیزات توربو کمپرسور نفت، قرارداد خرید هشت دستگاه الکترو کمپرسورهای گریز از مرکز داخلی بین پالایشگاه گازبیدبلند خلیج فارس و شرکت مهندسی و ساخت توربین مپنا توگا و همچنین قرارداد پروژه واحد نم‌زدایی و فشارافزایی رگ سفید خطوط لوله مربوطه بین بیدبلندخلیج فارس و شرکت طراحی و مهندسی صنایع انرژی EPCC به امضا رسید.

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.